Schizofrene diagnoser

Sprelsk, fandenivoldsk og kranglesjuk ironisering over norsk idyll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Å lese Nina Witoszek er som å lese en av Norges mest avanserte essayister, Georg Johannesen: Det er ikke alltid man forstår hva de forsøker å si, men alle er enige om at det er godt sagt. I «Verdens beste land» avkoder Witoszek den norske sjelstilstanden, og som normalt sparker hun i øst og vest, før hun til slutt samler det elegant opp i paradokser, motsigelser og både-og. Norge er som skribenten Nina Witoszek, altså. Men samtidig, ifølge Witoszek, er Norge Europas mest europeiske land. Nordmenn er motvillige europeere. Europeeren Nina Witoszek er den motvillige nordmannen.

Kulturstriden

Boka består av omarbeidede artikler fra de siste årene, men pamfletten har likevel et helhetlig uttrykk. Witoszek starter og avslutter med norsk uavhengighetskamp fra tidlig 1800-tall mellom de antieuropeiske Patriotene og det kosmopolitiske Intelligenspartiet. Seieren hentet Patriotene hjem, og rusen har fulgt norsk tankeliv gjennom et par EU-avstemninger.

Det er kappestriden mellom Patriotene og Intelligensene, og deres arvinger, som har gjort «Den norske drømmen mer romslig og mindre selvtilfreds», ifølge Witoszek. Innfallsvinkel og tematikk minner om hennes «Norske naturmytologier» fra 1998. Den gang framstod dekonstrueringen av norsk identitet som forfriskende. I mellomtida har pisken fått et hint av støvsmak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.