LEDER

Schjenken og Dagbladet

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Norges høyesterett har forkastet Dagbladets anke og stadfestet lagmannsrettens dom i den såkalte Schjenken-saken fra sommeren 2007. Dagbladet er dømt for å ha framsatt beskyldninger om rasistisk motivasjon i to kommentarartikler og en lederartikkel. Dommen er avsagt med fire mot en stemme. Retten konkluderer med at faktapåstandene i det materialet som ble publisert var vernet av ytringsfriheten. Dagbladet får også aksept for at vi kunne referere vitners beskyldninger om rasisme. Men når det gjaldt rasismepåstander i våre egne kommentarer deler Høyesterett seg i et flertall og et mindretall. Flertallet mener noen av disse ikke var vernet av ytringsfriheten. Flertallet mener også at Dagbladet identifiserte Schjenken, og at dette bidrar i retning av en domfellelse. Dagbladet er dømt til å betale oppreisning til Erik Schjenken med 200000 kroner.

Rettens mindretall følger det som har vært Dagbladets ståsted hele tiden: I avveiningen mellom pressefriheten og den enkeltes æresvern, mener mindretallet at ingen del av dekningen kan ansees rettsstridig. Men det alvorlige faktum nå er at Høyesterett har domfelt Dagbladet for meningsjournalistikk med utgangspunkt i en løpende nyhetshendelse. Det må vi ta inn over oss, og drøfte nøye. Dommen vil få konsekvenser - ikke bare for oss, men for norske medier generelt. Retten mener at de aktuelle utsagn ikke er vernet av ytringsfriheten. «Det dreide seg om alvorlige beskyldninger med et presist innhold som ikke hadde holdepunkter i objektive fakta, og Dagbladet kan ikke sees å ha vært i god tro ved publiseringen av disse», skriver førstevoterende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer