VALGT INN: Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Løken Stavrum foreslo milliardæren Øystein Stray Spetalen som varamedlem i Pressens faglige utvalg (PFU). Nå er han valgt inn. Foto:Frank Karslen/DAGBLADET.
VALGT INN: Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Løken Stavrum foreslo milliardæren Øystein Stray Spetalen som varamedlem i Pressens faglige utvalg (PFU). Nå er han valgt inn. Foto:Frank Karslen/DAGBLADET.Vis mer

Schjenken og Spetalen blir nye varamedlemmer i PFU

De profilerte pressekritikerne valgt inn i medias selvdømmeorgan.

(Dagbladet): Milliardæren Øystein Stray Spetalen og den tidligere ambulansesjåføren Erik Schjenken har nå blitt nye varamedlemmer i Pressens faglige utvalg (PFU), etter forslag fra presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum, melder Norsk presseforbund.

Samtidig har VG-journalist Alf Bjarne Johnsen blitt ny leder etter tidligere Aftenpost-redaktør Hilde Haugsgjerd.

Både Spetalen og Schjenken har fått bred omtale i norske medier, blant annet fordi de har vunnet fram i retten i konflikter med Dagbladet.

Markert seg Dermed har PFU fått to varamedlemmer som har markert seg sterkt i den offentlige debatten.

Øystein Spetalen i mange år vært en kjent aktør i det norske finansmiljøet. I 2007 havnet både han og daværende ambulansesjåfør Erik Schjenken i klammeri med Dagbladet.

Spetalen slo kraftig tilbake da Dagbladet skrev en artikkel med tittelen «Kjendismilliardær amok på utested».

I 2008 vant Spetalen fram i Oslo tingrett. Han fikk tilkjent 250 000 kroner fra Dagbladet og 20 000 kroner fra daværende sjefredaktør. I 2009 ble det inngått et forlik hvor Dagbladet beklaget oppslaget.

Vant i retten Erik Schjenken er mest kjent som en av de to ambulansesjåførene som sommeren 2007 ikke ville ta med seg den hardt skadde norsk-somalieren Ali Farah.

Han reagerte sterkt på Dagbladets dekning, og mente seg utsatt for urettmessige rasismepåstander. I år vant han fram i Høyesterett, og Dagbladet måtte betale ham 200 000 kroner i oppreisning og en million i sakskostnader.

Striden med Dagbladet medvirket sterkt til at Spetalen opprettet Medieofferfondet, som i 2009 tildelte Erik Schjenken 100 000 kroner for å ha fått mest urettmessig behandling i mediene i 2008.

- Styrker organisasjonens legitimitet Generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, forteller til Dagbladet at hun nominerte Schjenken og Spetalen nettopp fordi de begge representerer folk som har fått kjenne på medias harde side. 

- Erik Schjenken kan bidra med egne erfaringer som offer for media, i tillegg til verdifull kunnskap fra yrkesgruppen han representerer.

Løken Stavrum mener PFU har lang tradisjon for å  romme folk som har hatt negative erfaringer med media og nevner Eva Sannum og Stig Inge Bjørneby som eksempler. 

- Det er viktig at PFU har legitimitet i bransjen, men også hos folk som ikke har vunnet frem med sine saker og sitter inne med negative erfaringer.

- Spetalen nominerte jeg fordi han har en kompetanse og kommer fra en del av samfunnet som knapt har vært representert i PFU tidligere.

FORESLÅS: Tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken er nytt varamedlem i PFU. I likhet med Øystein Stray Spetalen har han vunnet fram mot Dagbladet i retten. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FORESLÅS: Tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken er nytt varamedlem i PFU. I likhet med Øystein Stray Spetalen har han vunnet fram mot Dagbladet i retten. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer