Schøyen og kulturkriminalitet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I BRENNPUNKT

tirsdag 7. september 2004 kommer det frem nye opplysninger om manuskriptsamlingen til Martin Schøyen. Programskaperne Ola Flyum og David Hebditch setter søkelys på Schøyens eierskap av tidlige afghanske buddhistiske manuskripter angivelig reddet fra Taliban. Flere historier har versert om skriftenes opphav, deriblant Schøyens om at han organiserte en redningsaksjon ved Bamiyan etter at Taliban kom til makten. Historien ble førstesides oppslag i norske media etter at Taliban i mars 2001 sprengte de kjente Buddha statuene. Schøyen ble fremstilt som en redningsmann av verdens kulturarv, rost for at han gjorde skriftene tilgjengelig for forskere og at han ønsket å selge dem til den norske stat.

Brennpunkt retter kritiske spørsmål mot Schøyens fortelling og viser at opprinnelsen trolig har vært tilslørt for å skjule andre forhold. Skriftene fra Afghanistan ble funnet i 1993, før Taliban kom til makten. Flere av skriftene kommer fra Gilgit området i Nord-Pakistan hvor de er ulovlig utgravd og smuglet ut av Pakistan, i konflikt med Pakistans lovgivning - og i strid med enhver faglig-etisk standard. Schøyen og Jens Braarvig - sistnevnte som forsker på skriftene - erkjenner også at noen manuskripter har vært i samlingene til det plyndrete Nasjonalmuseet i Kabul, kjent for dem siden 1998, men holdt skjult. Schøyens oppkjøp av buddhistiske skrifter har også bidratt til å skape et internasjonalt marked for slike kulturminner, noe som har medvirket til plyndringsraid av fornminner i Pakistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer