SKYTER: Frode Winther spiller Kjell Alrich Schumann i filmen «NOKAS». I går ble scenen hvor Schumann skyter og dreper Arne Sigve Klungland spilt inn i Stavanger sentrum. Foto: Lars Eivind Bones
SKYTER: Frode Winther spiller Kjell Alrich Schumann i filmen «NOKAS». I går ble scenen hvor Schumann skyter og dreper Arne Sigve Klungland spilt inn i Stavanger sentrum. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Schumanns dødelige skudd er spilt inn

«Nokas»-filmens mest kontroversielle scene ble filmet i går.

||| STAVANGER (Dagbladet): For nesten nøyaktig seks år siden skjøt og drepte Kjell Alrich Schumann politimannen Arne Sigve Klungland under Nokas-ranet.

I går hørtes den dødelige skuddsalven fra AG3-våpenet igjen midt i Stavanger sentrum.

Dagbladet var tilstede da den mest betente scenen til den omstridte filmen «NOKAS» ble spilt inn. Ugjerningen som kostet Klungland livet og sørget for at Kjell Alrich Schumann ble dømt til 16 års forvaring.

- Respektløst- Vi har gruet oss lenge til denne scenen. Men også de vanskelige scenene må filmes for at filmen skal bli et faktum, sier produsent, Jan Aksel Angeltvedt, til Dagbladet.

Leder for Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, synes det er altfor tidlig å lage film om Nokas-ranet.

- Det er respektløst overfor ofrene å lage en film om dette så kort tid etter, sier Johannessen til Dagbladet.

- Jeg har reagert på kjendiseriet og glorifiseringen av gjerningsmennene i media, og tror filmen kan bidra til at de blir helter i enkelte miljøer, sier han.

DREPT: Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept 5.4.2004. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
DREPT: Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept 5.4.2004. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Hjelp fra SchumannIført svart kjeledress, skuddsikker vest og med en AG3 i hendene, sikter skuespiller Frode Winther, som spiller Schumann, mot kommandobilen hvor Klungland satt 5. april 2004.

Et hundretalls tilskuere holder seg for ørene når skuddene avfyres. De har samlet seg rundt settet, som har sendt Stavanger seks år tilbake i tid.

Kommandobil, vindusutstillinger og butikklogoer er satt i akkurat samme stand som dagen NOKAS-ranet ble utført.

I tillegg har Winther fått hjelp fra Schumann selv.

- Jeg har møtt ham én gang sammen med manusforfatteren. Han har bidratt med detaljer fra ransdagen, men jeg har lovet å holde innholdet fra samtalen mellom oss, sier Winther.

Viser ikke dødsfalletMen selv om hendelsene skal skildres så realistisk som mulig, vises ikke alt.

DØMT: Kjell Alrich Schumann ble dømt til 16 års forvaring for å ha skutt og drept Klungland. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DØMT: Kjell Alrich Schumann ble dømt til 16 års forvaring for å ha skutt og drept Klungland. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

«NOKAS» kommer ikke direkte til å visualisere øyeblikket der Klungland dør.

- Vi mener det er kunstnerisk og menneskelig mer interessant å vise hendelsen fra et annet menneskes synspunkt, sier Angeltvedt.

I stedet for å vise hendelsen direkte, skildres den altså først fra Schumanns side. Det var denne scenen som ble filmet i går.

Ett av skuddene fra Schumann traff og tok livet av Klungland. Den samme kula knuste også bakruta på kommandobilen.

Rett bak kommandobilen sto en buss. Drapet på Klungland vil derfor også skildres fra bussjåførens side, når han ser ruta knuses.

Dialog med familien
Angeltvedt sier filmteamet har hatt tett dialog med Klunglands familie, politiet, gjerningsmennene og NOKAS-ansatte.

Dagbladet har vært i kontakt med Klunglands familie i forbindelse med denne saken. De ønsker ikke å kommentere filmen.

REAGERER: Arne Johannessen, leder i Politiets fellesforbund, synes det er gått for kort tid siden ranet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
REAGERER: Arne Johannessen, leder i Politiets fellesforbund, synes det er gått for kort tid siden ranet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

Tidligere har Klunglands datter, Renate Klungland, gått hardt ut mot filmprosjektet.

- Jeg synes ikke noe om at det som skjedde med pappa skal bli underholdning, sa hun til Dagbladet i 2008.

Ingen glorifiseringAngeltvedt avviser Arne Johannessens frykt om at gjerningsmennene blir glorifisert.

- I filmen blir de identifisert utifra handlingene sine, framfor de personene de er blitt framstilt som. Filmen bidra til å stikke hull på den enorme ballongen som er blitt «eventyret» om Nokas i massemediene. Vi tar selve hendelsen tilbake, sier Angeltvedt.

- Jeg er ikke så redd for tidspunktet. Formen på filmen er viktigere. Vi lager ikke en blodig actionfilm, men en autentisk og nøktern framstilling av hendelsen.

«NOKAS» har et budsjett på rundt 24 millioner, og skal etter planen ha premiere i august/september.