Schwitters kunst til Tyskland

I går ble Kurt og Ernst Schwitters' stiftelse presentert for første gang i Tyskland. Dermed går Norge glipp av en enestående kunstsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HANNOVER (Dagbladet): «Kurt og Ernst Schwitters Stiftung» består av omtrent 350 abstrakte kunstverk og omtrent 300 naturalistiske, hvorav mellom 150 og 200 ble malt i Norge. Det er i alt 1200- 1300 enkeltposter i stiftelsen, når man tar med dokumentarisk materiale, bøker, tegninger og skisser etter kunstneren Kurt Schwitters. I tillegg er det flere tusen svart-hvitt-fotografier av Ernst Schwitters, titusenvis av fargebilder og slides.

Stiftelsen er opprettet etter initiativ fra Lola Schwitters. Familien fikk hjelp av direktøren for Sprengel-museet i Hannover, Ulrich Krempel, og Schwitters-eksperten Klaus Stadtmüller, som i 1997 ga ut boka «Kurt Schwitters in Norwegen».

- Mor undertegnet alle dokumenter før hun døde den 29. april i år, sier Bengt Schwitters (54) til Dagbladet. Han forklarer at moren Lola og han, allerede før faren Ernst Schwitters døde i desember 1996, var blitt enige om å opprette en stiftelse for å holde kunstverkene samlet. De ønsket å hindre at noen skulle dele den opp og selge kunsten.

Uinteressert

- Vi prøvde å få til en stiftelse i Norge i 1996- 97.Vi forsøkte å få til en dialog med Kulturdepartementet, men fikk aldri noe svar. Det var skuffende lav interesse for Kurt Schwitters' kunst i Norge. Derfor måtte vi se oss om etter et annet sted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer