Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Science fiction-fortellinger som handler om tid, rom og språk

Wandrups utvalgte: To filmer om dramatiske reiser til og fra jordkloden. 

FREMMEDE VESENER: Språkgeniet Louise (Amy Adams) får i oppgave å finne ut hvorfor de fremmede skapningene har dukket opp på jorda. Kommer de i fred? Eller med fiendskap? Filmen reiser filosofiske spørsmål om meningen med livet.
FREMMEDE VESENER: Språkgeniet Louise (Amy Adams) får i oppgave å finne ut hvorfor de fremmede skapningene har dukket opp på jorda. Kommer de i fred? Eller med fiendskap? Filmen reiser filosofiske spørsmål om meningen med livet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DVD/BLU-RAY: Science fiction er en sjanger som inspirer til filosofiske og moralske problemstillinger. To aktuelle framtidsvisjoner reflekterer på forskjellig vis over tid og væren, begge med utgangspunkt i reiser gjennom rommet.

«Passengers» (2016) forteller om et gigantisk romskip på vei til en fremmed planet med 5000 passasjerer. Turen tar 90 år. Så lenge passasjerene forblir i nedsovet tilstand, stanser aldringen. Men så våkner en mann lenge før tida. Hva skal han gjøre? Han tar en skjebnesvanger beslutning: Han vekker en annen passasjer, en vakker kvinne.

Morten Tyldum har lagd denne estetisk sett vakre filmen, som imponerer med kraftfulle spesialeffekter. Det hele kretser om moral og mot. Hva er man villig til å ofre når ikke bare kjærligheten, men selv livet står på spill? Dette er også et tema i Denis Villeneuves film «Arrival».

Her lander 12 fremmede romskip utformet som enorme, svarte egg forskjellige steder på kloden. Hvem befinner seg på innsiden? Hva vil de? Det lingvistiske geniet Louise (Amy Adams) blir engasjert til å finne en måte å kommunisere med de merkverdige vesenene på. Hun begir seg inn i nærkontakt av de fleste grader for å løse problemet. Vi blir tatt med på en fascinerende reise inn i språkets grenseløse muligheter.

NED FRA ROMMET: I "Arrival" kommer 12 romskip til jorda. Men hva vil de der?
NED FRA ROMMET: I "Arrival" kommer 12 romskip til jorda. Men hva vil de der? Vis mer

Begge filmer ledsages av flere bakomfilmer som delvis utdyper de filosofiske spørsmålene? Hva er tid? Hva er rom? Hva vil det si å være til?

UT I ROMMET: Hovedpersonene i "Passengers" er på vei til nytt liv på en fremmed planet.
UT I ROMMET: Hovedpersonene i "Passengers" er på vei til nytt liv på en fremmed planet. Vis mer
Hele Norges coronakart