Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Science fiction-serie blir Norges første HBO-original

- En original, smart, underholdende og tankevekkende satirisk science fiction, skriver NFI.

SERIESKAPERE: Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin i Rubicon står bak «Fremvandrerne», som etter planen skal bli en originalserie fra HBO. Her med hendene rundt skuespiller Steven van Zandt i forbindelse med en premiere på serien «Lilyhammer». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SERIESKAPERE: Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin i Rubicon står bak «Fremvandrerne», som etter planen skal bli en originalserie fra HBO. Her med hendene rundt skuespiller Steven van Zandt i forbindelse med en premiere på serien «Lilyhammer». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge får sin første HBO-originalserie med prosjektet «Fremvandrerne», bekrefter strømmetjenestens PR-representant i Norge, Isabel Goren, overfor Dagbladet fredag.

Ifølge Norsk filminstitutt (NFI) får Rubicon TV, ved «Lilyhammer»-skaperne Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad, samt regissør Jens Lien, hele 9,5 millioner kroner i produksjonsstøtte til dramaserien, som handler om mennesker fra fortida som reiser og søker tilflukt i det moderne Norge.

- Med «Fremvandrerne» har den kresne serieleverandøren HBO funnet sitt første norske prosjekt: en uhyre original, smart, underholdende og tankevekkende satirisk science fiction, skriver NFI-konsulent Silje Riise Næss.

Hemmelighetsfulle

Ifølge NFI har prosjektet et budsjett på 69 millioner kroner, men både HBO og Rubicon holder imidlertid kortene svært tett til brystet.

- Vi er kjempeglade for støtte, og dette er veldig morsomt og spennende for oss, men det er alt jeg kan si, sier Bjørnstad til Dagbladet.

Om handlingen skriver NFI følgende:

«Et par forkomne individer ankommer Oslo under uklare omstendigheter. De viser seg å være starten på en strøm av mennesker fra fortida som søker tilflukt i vår tid. Hovedhandlingen i serien finner sted sju år seinere, og beskriver hvordan samfunnet er blitt transformert av de såkalte fremvandrerne.»

Et integreringsprosjekt

Konsulent Silje Riise Næss skriver videre:

- Hva om mennesker fra andre tider plutselig siver inn i Norge? Alle praktiske, logistiske, samfunnsmessige, absurde og eksistensielle sider ved et slikt integreringsprosjekt er nøye utforsket og gjennomtenkt i dette usedvanlige appellerende manuset, signert Lilyhammer-skaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin, mener NFI.

Fremvandrerne er foreløpig norsk arbeidstittel.

Disse fikk støtte

Andre prosjekter som fikk tildelt støtte fra NFI er:

NRK-serien «Heimebane» sesong 2:

Motlys, med serieskaper Johan Fasting og regissørene Yngvild Sve Flikke og Stian Kristiansen, er tildelt 3.2 millioner kroner i tilskudd.

TV 2-serien «Kielergata»:

Anagram Norge med serieskaperne Jesper Sundnes, Stig Frode Henriksen og Patrik Syversen, samt regissør Cecilie Mosli er tildelt 4,1 millioner kroner. Thorbjørn Harr, Andrea Bræin Hovig og unge Ylva Angelina Lyng Fuglerud har hovedrollene i dette krimdramaet med humorelementer, skriver NFI.

Viaplay-serien «Okkupert» sesong 3:

Yellow Bird Norge og serieskaper Erik Skjoldbjærg er tildelt 3,5 millioner kroner.

NRK-serien «Skitten snø»:

Basert på Mahmona Khans ungdomsroman ved samme navn. Miso Film Norge, med serieskaperne Mahmona Khan og Gry Stømme, og regissør Katarina Launing, er tildelt 3,7 millioner kroner.

NRK Super-serien «Sööfe»:

TMM Produksjon ved Bjørn Tore Hallem og Dag Rune Johansen har fått én million kroner i tilskudd til dramaserien Sööfe, om en 11 år gammel jente som jakter på sin samiske identitet.

Dokumentaren «Vi er gutta»:

Fuglene AS og regissørene Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen er tildelt 1,5 millioner kroner i produksjonstilskudd til en kinodokumentar om det legendariske «Mannskoret».

Andre:

I tillegg melder NFI at dokumentarfilmene «Kids Fight» og «Aksel er musikk», fra henholdsvis UpNorth Film og Sant & Usant har fått 300 000 og 200 000 kroner hver i utviklingstilskudd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!