Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Scientologi-kirken i tegneseriekrig

Tom Cruise-episode ble tatt av lufta. South Park-skaperne lover hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I over åtte år har kjendiser og religion vært blant temaene Matt Stone og Trey Parker har elsket mest å stikke torner i siden på.

Så når muligheten for å peke nese mot begge deler på en gang dukker opp, lar South Park-gjengen seg naturligvis ikke be to ganger.

Kokken tror

Nylig sluttet Isaac Hayes i rollen som kokken Chef, og onsdag ble en episode av serien, som inneholdt hån av Tom Cruises Scientologi-tilknytning, tatt av sendeplanen på kanalen Comedy Central.

Dette har fått Stone og Parker til å erklære krig. De kom fredag med følgende spøkefulle hilsen til scientologikirkens medlemmer, gjennom Daily Variety.

- Dere har vunnet dette slaget, men den lange krigen om jorda har nettopp begynt. Å få midlertidig stoppet vår episode vil ikke hindre oss i å holde sjeler fanget i de ynkelige menneskekroppene deres til evig tid. Deres ynkelige forsøk på å redde menneskeheten vil feile.

Aliens

Serieskaperne brukte ordet «thetan», som i Scientologi-kirkens terminologi er den åndelige delen av et menneske, og en udødelig kraft. En «body thetan» er en sjel som er innesperret i en menneskekropp og har mistet sin frie vilje.

SKAP: I episoden Scientologi-kirken er beskyldt for å ha presset av lufta, blir 8-årige Stan tatt for å være reinkarnasjonen av kirkens grunnlegger, L. Ron Hubbard. Tom Cruise låser seg så inne i skapet, siden "profeten" Stan ikke liker skuespillerferdighetene hans, og R. Kelly bruker sang for å overtale ham til å komme ut igjen. Bilder fra Comedy Central
SKAP: I episoden Scientologi-kirken er beskyldt for å ha presset av lufta, blir 8-årige Stan tatt for å være reinkarnasjonen av kirkens grunnlegger, L. Ron Hubbard. Tom Cruise låser seg så inne i skapet, siden "profeten" Stan ikke liker skuespillerferdighetene hans, og R. Kelly bruker sang for å overtale ham til å komme ut igjen. Bilder fra Comedy Central Vis mer

Målet for de som praktiserer troen er at sjelen skal bli fri fra materien og oppnå en åndelig tilstand kalt «operating thetan». Denne renselsen foregår i flere trinn opp mot endelig klar tilstand.

Science fiction-forfatter og Scientologi-grunnlegger L. Ron Hubbard omtaler også «body thetan» som sjelene til millioner av utenomjordiske vesener, som døde i en eksplosjon på jorda for 75 millioner år siden, referert til som Xenu-ulykken. Disse kan så feste seg til og føre til sykdom i menneskekropper.

En teori som trolig er godt materiale å ta tak i for tegneserieskapere.

- Boikott

Nyhetsbyrået AP refererer til internett-blogger som hevder at Tom Cruise presset TV-kanalen Comedy Central, som har samme eier som selskapet bak hans kommende film «Mission Impossible 3». Cruise skal ha truet med å boikotte promotering av filmen.

Disse påstandene blir kontant avfeid av filmstjernens talsmann.

Episoden som ble stoppet onsdag, var en reprise av episoden «Trapped in the Closet» fra november 2005, hvor Scientologi-medlemmer som Tom Cruise og John Travolta blir latterliggjort.


Comedy Central skal ha forklart episodekanselleringen med at de heller ville vise to av de mest kjente episodene med kokken Chef, for å hedre karkteren, etter at Isaac Hayes sluttet i rollen.

Siste fornærmende ord er neppe sagt i denne animerte krigen.

BANK: Det er ikke første gang South Park tuller med religion. Her fra en boksekamp mellom Satan og Jesus.
SLAKT: John Travolta er også et aktivt Scientologi-medlem, og lagde i 2000 filmen "Battlefield Earth", basert på L. Ron Hubbards bok. Denne fikk hard medfart av kritikerne.
BESKYLDNINGER: Amerikanske internett-bloggere hevder at Tom Cruise presset kanalen Comedy Central til å stoppe episoden hvor han ble latterliggjort.
"KRIG": Duoen bak South Park, Trey Parker og Matt Stone, har fått en ny favorittreligion for parodiering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!