KONTINUITETSBÆRER: Gjennom utallige tolkninger med mange ulike hovedroller har den runde portalen vært selve bindelimet for universet.
KONTINUITETSBÆRER: Gjennom utallige tolkninger med mange ulike hovedroller har den runde portalen vært selve bindelimet for universet.Vis mer

Scifi-klassikeren«Stargate» blir til hele tre nye storfilmer

Trilogien nøstes opp etter 20 år.

(Filtermagasin.no): Med årene har «Stargate» blitt et av tidenes mest ikoniske sci-fi-universer, utbrodert av en lang rekke filmer, bøker, tv-serier og tegneserier.

Startskuddet kom allerede i 1994, da Kurt Russell-filmen med samme navn trosset en skeptisk kritikerstand og ble en uventet bestselger.

Nå skal det komme hele tre nye filmer til å utfylle originalen - 20 år etter. Det har Hollywood Reporter fått nyss i.

Originalgjengen

MGM og Warner Bros. har sågar fått tak i Roland Emmerich og Dean Devlin («Independence Day», «Godzilla»), henholdsvis regissøren og produsenten fra den originale filmen, for å løfte serien tilbake i rampelyset.

Radarparet hadde grandiose planer om å lage en filmtrilogi av universet allerede fra starten av,  men greide aldri å skaffe nok veigrep til at det faktisk ble noe av.

Til gjengjeld fikk idéen nytt liv gjennom andre tolkninger, kanskje særlig den populære serien «Stargate SG-1» med Richard Dean Anderson («MacGyver») i hovedrollen.

Nå som universet er på vei opp til overflaten igjen, kan det dermed se ut til at sci-fi-entusiaster får en ekstra liten gave når det også lages en fjerde film.

Låner fra egyptisk mytologi
Premisset for det digre universet er funnet av såkalte «stargates», portaler som gir tilgang til nye verdener og alternative universer for de som hopper inn i dem.

Samtidig åpner sirklene en vei inn til jorden for slangerasen Goa'Uld, som selvsagt ikke bare har lyst til å være kompiser. Men det er også en teknologisk snarvei for menneskeheten, som nyter godt av romvesenduppedittene de kommer over.

Det betyr som regel at en gjeng spesialsoldater må brette opp ermene og enten 1) være så diplomatiske de bare greier eller 2) plaffe løs med større eller mindre presisjon mot en utspekulert og mer avansert fiende.

Universet er tungt basert på egyptisk mytologi, og greide å skjære en unik vei gjennom nittitallets sci-fi-paradigmer med sin særegne stil. 2000-tallsavsporingen «Stargate Atlantis» var også populær en stund.