Scoret poeng på Solbergs svakeste kort i valgkampen: Sylvi Listhaug

KOMMENTARER

Scoret poeng på Solbergs svakeste kort i valgkampen: Sylvi Listhaug

En hardt presset Støre holdt temperaturen oppe og lyktes å igjen komme på offensiven i valgkampen. Men Solberg svarte godt i økonomisk politikk og scorer på ansvarlig styring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Bakteppet for kveldens statsministerduell kunne neppe vært mer dramatisk. Bare timer før debatten braket løs, viste Norstats meningsmåling, utført på oppdrag for NRK, at Høyre ligger an til å bli Norge største parti, med en oppslutning på 25,7 %. Ett prosentpoeng foran Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, som ligger på 24,4 %.

Selv sett med vennligsinnede øyne, som vil se deler av resultatet som en unøyaktig enkeltmåling, er det skandaløst dårlig for Støre. Og det bekrefter en trend nesten samtlige meningsmålinger har vist de siste månedene: Arbeiderpartiets oppslutning er i fritt fall.

Dette til tross for at Støre har vært god i debatter, og fått bedre vurderinger fra nærmest samtlige aviser som har fulgt duellantene.

Her er vurderingen fra i kveld:

Jonas Gahr Støre:

Støre startet debatten nærmest uberørt av krisemålingen som kom rett før sending. Er i likhet med statsministeren, behersket og forberedt. Støre innleder med punktene som har vært sentrale i valgkampbudskapet til Arbeiderpartiet: Ta vare på gode ved det norske samfunnet, med små forskjeller, og høy tillit. Litt mer famlende og mindre rammende når han argumenterer for hva som truer det. Det er Ap's store utfordring i valgkampen.

Listhaugs mange omdiskuterte valgkamputspill kan se ut til å bli Støres gylne mulighet i innspurten. Dette har Støre i de tidligere debattene framhevet lite, men i kveld gyver han løs. Regjeringen har flyttet grensen for debatten i Norge. Vi har fått et kaldere samfunn. Det har forandret Norge. Fire år med dette er nok, sier Støre til applaus fra publikum.

Anklager om at Solberg fører en nedrig politikk, er god taktikk fra Støre. Han samler velgere rundt noe som forbinder oss godt: De fleste vil ha uenighet og debatt, men også redelighet. Tvang Solberg til å svare, og holdt på nok til at programlederne måtte avlyse debatten om ulike regjeringskoallisjoner etter valget.

Solberg parerer, men Støres angrep klinger antakeligvis godt hos de fleste velgere fra sentrumpartiene til Rødt.

På spørsmål om eiendomsskatt i kommunene, snor Støre seg godt unna det Ap har fryktet i dette valget: Velgere som rømmer på grunn av økte skatter. Avverger godt, ved å rette skytset mot regjeringens kommuneoverføringer.

Sliter mer når det er snakk om private aktører i helsetjenesten. Vil holde døra åpen til lilla-velgere, men klinker likevel til med «sugerør i statskassa»-poenger. Vanskelig grunn å manøvrere for Støre: Sliter med å lande en posisjon.

I olje- og klimapolitikken kommer Solberg og Støre nærmest i å likne den storkoalisjonen i sentrum av norsk politikk som de i mange tilfeller er. Støre har litt klarere svar, men vil ikke overbevise velgere som heller vurderer å stemme SV eller partiet han har utelukket fra regjeringssamarbeid, MDG.

I helsedebatten får Støre bruk for skatteøkningene, og blant annet lagt inn en lovnad til 1,5 milliarder mer til sykehusene i nord – viktig for Ap som sliter på meningsmålingene i Nord-Norge.

Taper likevel helsedebatten for den sittende statsministerens rulleblad for effektivisering.

Erna Solberg:

Solberg har en god innledende fortelling, som sannsynligvis er Høyres sterkeste kort i valgkampen - økonomi og sysselsetting er i bedring. Solberg kan skryte av at de har mestret kriser, og at veksten er tilbake. Får lagt inn en smekk til Arbeiderpartiet at de har klart det uten å øke skattene - selvsagt uten å nevne at det har vært mulig med kraftig økt oljepengebruk.

Smiler av Støre når han snakker om Listhaugs retorikk. Mener Støre stempler befolkningen. Fraskriver seg ansvaret for populister i regjering. Mener det er Støre som har startet med skremselsretorikk, ved å importere eksempler fra USA og Storbritannia. Understreker at regjeringen, bestående av Høyre og Frp, har satt foten ned for Frps politikk. Prøver å vri det til et spørsmål om empiri: Færre og færre nordmenn svarer at de ville følt uro hvis deres sønn eller datter gifter seg med en med utenlandsk bakgrunn.

Forsøker å vri Støres utspill til at han har stemplet det norske folk, men biter det? Solbergs største svakhet i valgkampen heter Sylvi Listhaug.

Vinner debatten om private i helsetjenesten. Får den til å handle om valgfrihet og muligheten til å søke hjelp andre steder enn der det offentlige har monopol. Treffer Arbeiderpartiet på et ømt punkt: Støre & co. har historisk et dårlig rulleblad i debatter om valgfrihet og økt armslag for folk i velferdsstaten.

Solberg er litt svak på detaljene i kunnskapspolitikken, og famler i framføringen av Høyres skolesatsing på kodeknekkere for lesing tidlig i skoleløpet.

I oljepolitikken er både Solberg og Støre på defensiven, men her får Solberg i likhet med Støre nokså lett match særlig i oljedebatten. Debatten blir teknisk, og Solberg kan avfeie uten å for alvor måtte gå inn i detaljene.

Solberg-regjeringen har brukt historisk mye oljepenger i den inneværende perioden, men er forsiktig med å love for mye denne gang. Vrir debatten til kvalitet i helsetjenesten, og behandling med de ressurser som finnes.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer