Scotty er død

Sjefsingeniøren i Star Trek ble 85.

(Dagbladet.no): «Beam me up, Scotty» er blitt et begrep både i og utenfor det globale Star Trek-miljøet.

Sjefsingeniøren på stjerneskipet «Enterprise» krydret den originale tv-serien og de første filmene med sin tjukke skotske aksent og udødelige svisker som «Can\'t do it Captain, I don\'t have the power».

James Montgomery Doohan døde i går ettermiddag etter lang tids sykdom. Han hadde Alzheimers og slet med en lungebetennelse, melder familien.

Ut i rommet

Nå tyder mye på at at vil få sitt siste ønske oppfylt - en tur ut til verdenrommet - stedet som i så stor grad skulle prege hans liv.

I følge BBC skal selskapet Space Service INC har sagt seg villig til å ta med Doohans aske i en Falcon 1 rakett som skal skytes ut i rommet i september fra luftforsvarsbasen Vandenberg i California. Også asken Star Trek-seriens manusforfatter John Meredyth Lucas, som døde i 2002, skal ut i rommet med den samme raketten.

Skutt i Normandie

Star Treks skotske ingeniør var i virkeligheten fra Canada, og en mester i å leke seg med forskjellige engelske dialekter. Han var kanadisk soldat under Den andre verdenskrig, og overlevde seks maskingeværkuler i foten, armen, og brystet, under invasjonen i Normandie. Selvsagt ble skuddet som traff brystet stoppet av hans sigarettetui av sølv.

BEAM ME UP:  James «Scotty» Doohan er nok den mest siterte Stat Trek-helten. I går sovnet han inn 85 år gammel i sitt hjem i Redmond i Washington. Foto: Scanpix
BEAM ME UP: James «Scotty» Doohan er nok den mest siterte Stat Trek-helten. I går sovnet han inn 85 år gammel i sitt hjem i Redmond i Washington. Foto: Scanpix Vis mer

Han var for lengst gått over til skuespilleryrket, der han gjorde det greit som karakterskuespiller, da han fikk prøvespille rollen som sjefsingeniør i NBCs nye romserie i 1966.

Mente skotsk var best

Ifølge fanstedet StarTrek.com var det Doohan selv som mente ingeniøren måtte være skotsk, etter å ha testet ut sju forskjellige dialekter.

- Jeg mente skotsk var mest kommanderende, så jeg sa det til dem: «Hvis han skal være ingeniør, bør dere gjøre ham til skotte», fortalte Doohan i et intervju 30 år senere.

Da serien gikk av lufta etter bare tre sesonger, ble det vanskelig for Doohan å kvitte seg med stempelet som sjefsingeniør Montgomery Scott. Samtidig vokste fanskaren etterhvert som serien spredde seg til utlandet.

Ble film

Da «Star Wars» gjorde kjempesukseess på kino i 1977, ville Paramount surfe bølgen med å lage film av Star Trek. Det ble til slutt fem, med originalskuespillerne fra TV-serien - og selvfølgelig gode gamle Scotty.

Doohan var også romfarer i tv-seriene «Space Command» fra 1953 og «Jason of Star Command» fra slutten av 70-tallet.

Aldri lei

- Blir du aldri lei av å høre «Beam me up, Scotty», ble han spurt under et intervju i 1998.

Visstnok skal ordene aldri ha falt nøyaktig slik i tv-serien, selv om det har vært Scottys varemerke i snart 40 år.

- Jeg er ikke lei i det hele tatt. Herregud, det har blitt slengt til meg i 31 år. Det er blitt ropt til meg i 112 kilometer i timen fire felt unna på motorveien. Jeg hører det fra mer eller mindre alle. Det har vært moro, svarte han, i følge nyhetsbyrået AP.

Doohan etterlater seg kona Wende, og til sammen ni barn fra tre ekteskap. De tre siste barna, Eric, Thomas, og Sarah, ble født i 2000, da «Scotty» var 80.

Les mer om Scotty her;

ROMHELTER: Star Trek banet vei for romeventyr på TV og film. Dette bildet er fra originalserien, med besetningsmedlemmene Lt. Cmdr. Leonard H. \'Bones\' McCoy (DeForest Kelley), Commander Spock (Leonard Nimoy), Ensign Pavel Chekov (Walter Koenig), Lt. Uhura (Nichelle Nichols), Captain James T. Kirk (William Shatner), Lt. Hikaru Sulu (George Takei), og Lt. Cmdr. Montgomery \'Scotty\' Scott (James Doohan).
SISTE OPPTREDEN: Her stiller Doohan opp på en Star Trek-kongress for fansen 29 august 2004. Det var hans avskjedskongress, og det ble markert med brask og bram. De øvrige skuespillerne er fra venstre; William Shatner, Nichelle Nichols, Walter Koenig, George Takei, og Leonard Nimoy.