Se - Hillary som Hitler!

Mashup-feber på YouTube.

(Dagbladet.no): Den nederlagsdømte presidentkandidaten Hillary Clinton som en desperat Adolf Hitler i førerbunkeren? Sånn kan det gå når en scene fra den tyske filmen «Der Untergang» blir utgangspunkt for en bølge av satirisk mashupvideo på YouTube.

Regissør Oliver Hirschbiegels kritikerroste skildring av Adolf Hitlers siste, desperate dager i førerbunkeren gikk på norske kinoer i 2004, under tittelen «Der Untergang - det tredje rikes siste dager». Nøkkelscenen der Hitlers nærmeste underordnede informerer ham om at de allierte er i ferd med å innta Berlin, og Hitler svarer med et langvarig raseriutbrudd mot alt og alle, brukes nå til å lage mashup-videoer som gjør narr av alt fra spillere med modifiserte konsoller som utestenges fra Microsofts Xbox Live («Hell, I\'m so desperate for a games console right now, I may be forced to go out and buy a goddamned PS3!») til Hillary Clintons reaksjon på sitt sannsynlige nederlag i nomiansjonsvalgkampen.

Oppskriften er enkel: Scenen vises som den er med tysk originaldialog, men tekstes med et mildt sagt annet meningsinnhold enn originalen.

Slik kan Hitlers raseriutbrudd for eksempel bli til satire over Hillarys manglende evne til å innse nederlaget, med voldsomme angrep på egne støttespillere og velgere («I say they are losers! Marshmallow-shaped dykes ... My supporters are the dumbest fuck in the country!».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Helt over toppen

Mannen bak videoen «Hilarys Downfall» (som du sikkert allerede har sett i videospilleren over) er komikeren James Adomian. I en kommentar i bloggen Underwire hos teknomagasinet Wired sier han:

«Det er helt over toppen ... men vi ville ikke ledd om ikke disse tankene (at Hillary kunne tenkes å skylde på sine mest lojale støttespillere) allerede lå i bakhodene våre.»

Adonian har selvsagt fått reaksjoner, blant annet fra Clinton-leiren, på sitt tankeeksperiment om hvordan stemningen er i Hillarys bunker når medarbeiderene forsøker å forklare henne at nominasjonskampen er tapt. Men han angrer ikke:

Se - Hillary som Hitler!

«Selvsagt sier folk at det er upassende. Men de tar feil. Det er en spøk. Det er ikke for respektløst.»

Fotball og flysimulatorer

Det skal finnes mer enn 100 ulike remikser av scenen fra «Der Untergang» på YouTube. En av de aller første var trolig denne, der en gruppe tilhengere av flysimulatoren X-Wing luftet sin frustrasjon over Microsofts konkurrerende X-Plane.

En av versjonene gjør narr av det amerikanske fotballaget New England Patriots etter nederlaget i Super Bowl. Dallas Cowboys får samme behandling i en annen. Hitler tar det heller ikke særlig pent å bli utestengt fra nettpoker.

Men versjonen som henger ut de ansvarlige bak HD DVD-formatet etter nederlaget for Blu-Ray, er nok morsomst om du leser japansk.