Coronaeksperiment:

SE: 5000 på rockekonsert!

Lørdag samlet tusenvis av spanjoler seg på en rockekonsert i Barcelona. Det ble ikke praktisert sosial distansering, og publikum kunne nyte alkohol under arrangementet.

Her tester Barcelona viruset på en litt utradisjonell måte lørdag 27. mars. Video: Catalunya Informacio / Twitter. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 106 000 +599
innlagt245 -16
døde 711 +23
påvist smittet 138 000 000+817.0K
døde 2 970 000 +13.5K
Se mer

- Dette er nok et lite skritt mot å kunne holde konserter og kulturelle arrangementer under pandemien, sier Dr. Boris Revollo til The Guardian.

Han er virolog og én av dem som er ansvarlige for forskningseksperimentet, som fant sted i Barcelona i Spania lørdag.

I henhold til coronarestriksjoner i landet kan bare fire personer møtes innendørs om gangen, men under rockekonserten med bandet Love of Lesbians kunne tusenvis av besøkende bevege seg fritt.

Gjestene måtte imidlertid bruke munnbind til enhver tid - og for å unngå et superspreder-arrangement måtte deltakerne ta en hurtigtest før de gikk inn i arenaen.

STÅR TETT: Det ble ikke praktisert sosial distansering under konserten lørdag. Foto: NTB / AP Photo / Emilio Morenatti
STÅR TETT: Det ble ikke praktisert sosial distansering under konserten lørdag. Foto: NTB / AP Photo / Emilio Morenatti Vis mer

Må varsle ved sykdom

I løpet av de første ukene etter konserten må deltakerne varsle Dr. Boris Revollo og teamet hans dersom de blir syke.

Konserten er en større variant av et liknende eksperiment med 500 deltakere i desember. Hensikten med eksperimentet, som støttes av spanske helsemyndigheter, er å kartlegge smittespredningen ved store offentlige arrangementer.

Fra konserten i desember ble den foreløpige konklusjonen at testing og ansiktsmaske hadde god effekt på smittespredningen - til tross for at deltakerne ikke holdt avstand.

Personer med hjertesykdom, kreft eller de som har vært i kontakt med noen som er coronasmittet de siste ukene, ble bedt om å ikke delta.

FALL: Under en konsert i Las Vegas tok Lady Gaga en fan opp på scenen. Det var kanskje ikke så lurt. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Foto: CNN Vis mer

- Følger aktivt med

Kulturminister Abid Q. Raja (V) har tidligere sagt til Dagbladet at regjeringen følger med på hvordan andre land forsøker å løse store arrangementer i forbindelse med liknende eventer her til lands.

- Vi registrerer at det foregår flere liknende prosjekter rundt omkring i Europa. På generelt grunnlag er det bra at vi får mest mulig kunnskap om virusets natur, herunder også smittespredning. Regjeringen følger aktivt med på håndteringen av pandemien og testarrangementer og arbeidet med gjenåpning i andre land. Med det sagt er det viktigste per nå at vi fortsatt jobber med å få smittetrykket ned her hjemme, og vi har strenge nasjonale og lokale tiltak for å lykkes med det, skriver Raja.

Status vaksinasjon Full oversikt

961 631 (17.9%)i Norge har fått dose nr 1
298 457 (5.56%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer