Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se arkitektenes forslag til Regjeringskvartal

Hva synes du ser best ut?

(Dagbladet): Neste år skal det lages ny reguleringsplan for Regjeringskvartalet, som ble ødelagt i terrorangrepet i Oslo 22. juli 2011. I forkant av dette har Statsbygg satt seks tverrfaglige team til å utarbeide forslag til hvordan kvartalet kan utformes i framtida.

De seks forslagene - samt ett studenter ved Arkitektur- og designhøyskolen har laget - stilles de neste fire ukene ut i en paviljong i Høyblokka. Kommunalminister Jan Tore Sanner åpner utstillingen i Høyblokka i dag.

I bildeserien over kan du se alle de sju forslagene, slik de framstår i arkitektenes bildemontasjer.

Arkitektkontorene Snøhetta og er blant dem som deltar. De har tegnet tre «ikonografiske tårn» som ifølge Aftenposten blir 128 meter høye dersom de realiseres. Også Asplan Viak ser for seg en ny skyskraper som gjør Høyblokka til rene puslingen.

En evalueringskomite skal nå se på forslagene og gi innspill til Statsbygg, som igjen skal gi Regjeringen råd i reguleringsprosessen. Det er neppe ett av de sju forslagene som blir realisert - men ett med elementer og løsninger fra flere av visjonene.

Planforslaget med konsekvensutredning skal sendes på høring og vedtas av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, trolig rundt årsskiftet 2016-2017. Deretter kommer forprosjektfasen, med mulige nye arkitektkonkurranser om hvordan de forskjellige byggene skal se ut.

Du kan trolig ikke kunne rusle gjennom et splitter nytt Regjeringskvartal før om åtte til ti år.

ET STED Å MØTES: Forslaget til arkitektkontoret White. Her er Høyblokka fortsatt den høyeste bygningen.
ET STED Å MØTES: Avstanden fra Youngstorget til Tinghuset vil oppleves på en helt ny måte når det nye kvartalet skaper nye forbindelser mellom øst og vest, skriver White.
ET STED Å MØTES: White ser for seg at Hospitalsgata åpnes opp og blir en bygate med butikker, cafeer og galleri.
ET STED Å MØTES: Sett fra Ekeberg.
ET STED Å MØTES: White ser for seg en tett og kompakt bebyggelsesstruktur.
ET STED Å MØTES: Sett fra Hammerborg.
FOLK: Det kaller Snøhetta sitt forslag til nytt regjeringskvartal, med «ikonografiske tårn« som skal «reflektere demokratiet».
FOLK: Youngstorgets posisjon som politisk arena med plass for demonstrasjoner, torghandel og festivaler, opprettholdes og forsterkes.
FOLK: Youngstorget blir den nye inngangen til Regjeringskvartalet. Den såkalte Arkaden blir også en gjennomgang fra øst til vest via den nye Regjeringspassasjen.
FOLK: Ved å stenge Akersgata og Møllergata for privat biltrafikk prioriteres gående og syklende i gatebildet.
FOLK: Snøhettas forslag sett fra Holbergs plass.
FOLK: Vi vil at regjeringen skal ha en tydelig representasjon i Oslo sentrum, og den nye fasaderekka langs Møllergata danner ryggraden i RKV. På østsiden henvender byggene seg til den eksisterende bygningsstrukturen og det aktive bylivet, skriver Snøhetta.
RINGEN: «Den samlende ringen og den norske hagen» kaller det internasjonale, Nederland-baserte arkitektkontor MVRDV sitt forslag.
RINGEN: En «ring» av kontorarbeidsplasser langs kvartalets grense gir de omkringliggende gatene nye fasader.
RINGEN: Ringen kan romme møteplasser av ulike format - utstillingslokaler for departementene, pressebarer, restauranter, internettkaféer og handel som kan vitalisere gatene, foreslår MVRDV.
RINGEN: Modell av forslaget.
TEAM LPO: Konseptet til team LPO/Arkitekt Kristine Jensens tegnestue/Norconsult anbefaler å bygge i høyden fremfor en utflytende og arealkrevende bebyggelse på bakkenivå.
TEAM LPO: Den store Regjeringsparken mellom Akersgata og Møllergata er et resultat av at Y-blokka blir borte. Det åpner seg et monumentalt byrom med Trefoldighetskirken, Deichmanske bibliotek og Høyblokka som viktige bygninger.
TEAM LPO: Grønne flater, topografisk og romlig variasjon dominerer parken.
TEAM LPO: Regjeringskvartalet blir kompakt. I tillegg til nybyggene utnyttes de eksisterende byggene Høyblokka, G-blokka og Møllergata 19 til regjeringens funksjoner.
TEAM LPO: Den kompakte løsningen innebærer korte gangavstander, enkel logistikk og høy fleksibilitet for organisering.
TEAM LPO: Kontortårn i forskjellige høyder rendyrkes for å gi plass til de forskjellige departementene og statsministerens kontor. Her er forslaget sett fra Youngstorget.
FOLKEFJELLET: Forslaget til Bjarke Ingels Group (BIG).
FOLKEFJELLET: Forslaget anlegger park rundt H-blokka og de verneverdige bygningene, som blir til et tredimensjonelt landskap som bølger opp og ned og inneholder kaféer og restauranter.
FOLKEFJELLET: Landskapet vokser opp og former en fjellkjede av arbeidsplasser, ser arkitektene for seg.
FOLKEFJELLET: Fjellkjeden består av en rekke bygninger som ikke er høyhus, men en form for «demokratiske høye hus» der man kan se alle arbeidsplassene når man kommer inn på gateplan og der alle medarbeiderne kan se hverandre, skriver BIG.
FOLKEFJELLET: De krystallignende formene har utgangspunkt i siktlinjene fra gateplan, samt optimalisering i forhold til oppfanging av solenergi og minimering av vindpåvirkning på gateplan.
FOLKEFJELLET: Slik blir folkefjellet sett fra Eklebergåsen.
«REGJERINGSHAGENE»: Asplan Viak står bak dette forslaget, med et nytt tårn nord for Høyblokka.
«REGJERINGSHAGENE»: Asplan Viak rekonstruerer det avskårne landskapet sør for Deichmanske bibliotek og skaper et nytt bygulv som spenner mellom Akersgata og Møllergata. Dette byrommet utgjør kjernen i prosjektet og knytter byen sammen på tvers av området.
RINGEN: Ringens innside skaper en urban hage. Denne kan beplantes med arter hentet fra norske landskap, både gresstyper og lyng, trær og busker, mose og lav, og med innslag av stein, bjørk, bær og blomster, skriver arkitektene.
«REGJERINGSHAGENE»:Byhagen er foreslått som en grønn oase med høyt nivå på utførelse og programmering.
«REGJERINGSHAGENE»: I fugleperspektiv.
REGJERINGSHAGENE: Under byhagen dannes et rom som utgjør Regjeringstorget en samlet etasje med fellesfunksjoner som binder alle departementsbygningene sammen.
«REGJERINGSHAGENE»: Sett fra trefoldighetskirken.
ÅPENT KVARTAL: Forslaget til studentene ved Arkitekt- og designhøgskolen.
ÅPENT KVARTAL: Prosjektet bygger på ideen om åpenhet og kontinuitet i forholdet mellom regjeringsadministrasjonen og byområdet den skal integreres i.
ÅPENT KVARTAL: Dette oppnås med nye innganger og fotgjengerforbindelser gjennom området.
ÅPENT KVARTAL: På denne måten bevarer man den åpenheten som kjennetegner det norske politiske systemet samtidig som man åpner byområdet for mer aktivitet, skriver studentene.
ÅPENT KVARTAL: Minnested for ofrene etter 22. juli-terroren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling