Munchmuseet:

Se bildene fra innsida

Fredag åpner det nye Munchmuseet i Bjørvika for publikum. Arkitekturen på innsida og utsida av museet har skapt stor debatt. Er du enig i kritikken?

MUNCH: Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen er stolt og begeistret over å endelig kunne åpne dørene til det nye Munch fredag 22. oktober klokken 17.00. Reporter: Magnus Paus. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Nå som åpninga av det storslåtte Munchmuseet i Bjørvika nærmer seg med stormskritt, har flere fått et innblikk i innsida av museet.

Meningene er delte.

Dagbladet snakket onsdag med arkitekt og spaltist i Morgenbladet Gaute Brochmann, og professor i arkitektur ved NTNU Charles Alexander Booker. De var ikke imponert over arkitekturen verken utsida eller innsida.

- Jeg har mye erfaring med museer, etter å ha besøkt museer i Skandinavia og Europa gjennom hele karrieren, og jeg har aldri opplevd noe som føles så billig som det nye Munchmuseet, sa Booker til Dagbladet.

Dagbladet var på besøk på det nye museet i går. I denne artikkelen kan du se en rekke bilder fra hvordan museet ser ut.

ÅPNER FREDAG: Munchmuseet består av 13 etasjer med kunst og kultur. Det vil også være flere utstillinger der andre kunstnere får stilt ut sine verk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPNER FREDAG: Munchmuseet består av 13 etasjer med kunst og kultur. Det vil også være flere utstillinger der andre kunstnere får stilt ut sine verk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et av verdens største

Da Edvard Munch døde i 1944 testamenterte han over 26 000 verk til Oslo kommune. Ifølge Munchmuseets nettsider er museet på over 26 000 kvadratmeter, og skal være et av verdens største museer viet en enkelt kunstner.

Museet som har fått navnet Lambda er 58 meter og 13 etasjer høyt.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen mener at åpningen av nye Munchmuseet er med på å løfte Oslo som en kulturdestinasjon.

- Det er helt fantastisk. Munchs kunst kommer virkelig til sin rett, sa Johansen til Dagbladet under onsdagens pressevisning.

LAMBDA: Museet huser over 26 000 verk av Edvard Munch. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAMBDA: Museet huser over 26 000 verk av Edvard Munch. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Stor debatt

I 2008 gikk Oslo bystyre inn for et nytt Munchmuseum i Bjørvika. Museet på Tøyen ble bygd i 1963 for å huse Munchs verker, men det var i lengre tid begrenset med areal på museet på Tøyen.

I 2016 ble byggesteinen lagt ned for det nye museet. Både før, under og etter byggeprosessen har bygget blitt svært omdiskutert, fasaden spesielt.

I de originale tegningene fra det spanske arkitektfirmaet Estudio Herreros, skulle museet bære preg av en glassfasade. Det viste seg derimot umulig å få tak i et slikt glass. Derfor består store deler av fasaden av aluminium.

- FØLES BILLIG: Professor i arkitektur ved NTNU Charles Alexander Booker mener det nye Munchmuseet føles billig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FØLES BILLIG: Professor i arkitektur ved NTNU Charles Alexander Booker mener det nye Munchmuseet føles billig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tårene presser seg på

En som lot seg imponere over museet i går, var Sigrid Hvidsten, kulturredaktør i Dagbladet.

Da hun gikk inn i byggets første utstilling begynte hun å skjelve på hendene.

- Og det er der hjertet begynner å banke. Og det er der tårene presser seg på. I møte med Edvard Munchs kunst gir jeg rett og slett faen i hvordan bygget ser ut på utsida, skriver Hvidsten i en kommentar.

Hun skrev også om byggets arkitektur.

- Selv foajeen er grå, ble det raskt klart under pressevisningen onsdag. Det går ikke an å speile seg i fasaden, men man kan gjøre det i det gråsvarte gulvet i heisen.

- Lambda er en skamplett. Men verdt det. Så innmari verdt det, avsluttet Hvidsten.

SKRIK: Edvard Munchs verdensberømte maleri Skrik har fått permanent plass på Munchmuseet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
SKRIK: Edvard Munchs verdensberømte maleri Skrik har fått permanent plass på Munchmuseet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Veldig godt balansert

Det spanske arkitektkontoret Estudio Herreros har tegnet signalbygget. Dagbladet møtte de to arkitektene Juan Herreros og Jens Richter under åpninga av museet.

De to ble forelagt kritikken som har kommet. Av kritikken som tidligere har kommet om fasaden på museet, svarte Herreros at de mener de har prøvd å gjøre sitt beste, og vært i dialog og flere ganger endret prosjektet etter reaksjonene som kom.

Herreros mener Munchmuseet ikke er en bygning som prøver å være luksuriøs.

- Vi skal lage museum med et hjemlig innhold der folk skal ønske å være, sa Herreros til Dagbladet.

MUNCH: Arkitektene Juan Herreros og Jens Richter fra Estudio Herreros svarer på spørsmål rundt kritikken av det nye Munch. Reporter: Kjetil Stoveland. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Man må se etter den beste balansen mellom meningene, budsjettet og stabiliteten. Resultatet for meg er at det er veldig godt balansert, sa Herreros.

Richter sier at arkitektene har lyttet til og deltatt i mange av diskusjonene om utformingen av museet.

- Selvfølgelig er dette eksponert for ulike meninger, og det er bra. Men vi ser fram til at alle folkene kan komme til bygningen, og gjøre opp sin egen mening, sa Richter til Dagbladet.

FORNØYD: Arkitekt Juan Herreros mener Munchmuseet ikke prøver å være spektakulært. Han mener sluttresultatet er godt balansert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYD: Arkitekt Juan Herreros mener Munchmuseet ikke prøver å være spektakulært. Han mener sluttresultatet er godt balansert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer