Se bildene fra Kaptein Sabeltann-settet

Dagbladet var med til Marokko.

Den første filmen om Kaptein Sabeltann er spilt inn på tre kontinenter - i Charlestown i England, på Krabi i Thailand og i ørkenbyen Ourzazate i Marokko, der eventyrbyen Lama Rama er gjenskapt. Dagbladet var med på innspillingen i Marokko i fjor høst.

- Det er veldig gøy å få lov å gjøre den samme karakteren på scene, på tv og på film. Vi prøver å gjøre Kaptein Sabeltann så autentisk som mulig, og det å jobbe på åpent hav, få havsalt i barten, sand i øynene og leke med kuler og krutt, det er en fantastisk mulighet, sier Kyrre Haugen Sydness, som spiller Kaptein Sabeltann.

Han beskriver Sabeltann som streng og farlig, men også mystisk.
- Det at han bærer en maske blir litt av den samme effekten som i bandet Kiss, sier Haugen Sydness.

Han spilte Kaptein Sabeltann i tv-serien, og ble etter det spurt om å overta rollen på scenen i Dyreparken i Kristiansand.

- Her er ambisjonsnivået skyhøyt, og jeg trives godt med å ha et forventningspress fra publikum, sier Sydness.

Vil beholde mystikken Terje Formoe har vært opptatt av å beholde det mystiske aspektet ved Kaptein Sabeltann, og selv om det planlegges tre filmer har han ingen planer om å røpe den hele og fulle sannhet om kapteinen. I trilogien - dersom det blir noe av - er det Pinkys jakt på sin far som går som en rød tråd.

Regissørene Lisa Marie Gamlem og John Andreas Andersen har samlet et stjernelag av norske skuespillere til filmen, og Anders Baasmo Christiansen forteller at han bare måtte si ja til rollen som den elleville Kong Rufus.

- Å spille en fyr med påfuglkappe og én meter høy parykk, som ler hele tida - det er jo utrolig morsomt, forteller Baasmo, som elsket å spille mot Jon Øigarden som den onde broren prins Badal.

Han bruker ikke bare én parykk i filmen, og innrømmer at det til tider kokte under ullhåret på filmsettet i sola.

Britiske Pam Downe har hatt ansvaret for alle kostymene, og har et eget telt en liten kjøretur utenfor fortet der filmen spilles inn. Hun har hatt hånd om hver minste detalj, fra smykker, til belter og parykker. Flere av kostymene er skreddersydd til filmen, andre har vært brukt i utenlandske kostymedramer, og er veldig gamle.

Norges dyreste familiefilm Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama har et budsjett på 50 millioner kroner, og har fått over 15 millioner kroner i støtte fra Norsk Filminstitutt. Tidligere denne måneden fikk filmen også to millioner kroner i lanseringstilskudd.

Filmen er basert på Terje Formoes historie, og manus er skrevet av Lars Gudmestad.
- Vi har ønsket å heve Kaptein Sabeltann-universet kvalitetsmessig, men også beholde historien. Det som fungerer på teater fungerer ikke nødvendigvis på film eller tv. Dette er et solid univers med klare, solide karakterer, og det har vært veldig spennende å jobbe med.  Ikke minst fordi mange har et så sterkt forhold til Kaptein Sabeltann, sier regissør John Andreas Andersen, som deler regiansvaret med Lisa Marie Gamlem.

KJØR FILM: Den nye Sabeltann-filmen har kostet 50 millioner kroner, og er spilt inn på tre kontinenter, her fra Marokko. Regissør og fotograf John Andreas Andersen til høyre.
KOSTYMEDESIGNER: Britiske Pam Downe har hatt kontroll over alle kostymene, flere har vært med i store, internasjonale filmer.
MOROMANN: Odd Magnus Williamson får Pia Tjelta til å bryte ut i latter på settet.
KAPTEINEN Kyrre Haugen Sydness er glad for å få ta Kaptein Sabeltann fra scene vi tv-serie til filmlerretet.
ELLEVILL: Anders Baasmo Christiansen med det som sannsynligvis er Norges filmhistories tyngste parykk.
HELE HOFFET: Anders Baasmo Christiansen er konge av Lama Rama, en ganske sprø sådan.
ACTION John Andre Andersen ipå filmsettet i Marokko, som er filmens Lama Rama.
LAMA RAMA: Eventyrbyen Lama Rama er bygd opp i borgen der Ridley Scotts film Kingdom of Heaven ble spilt inn i 2005.
ALT SKAL STEMME: Smykker, kostymer og våpen er nøye valgt til filmens univers.
SJEFEN SJØL: Terje Formoe er mannen bak Sabeltann-eventyret, og var med på innspillingen i Marokko - der han også har en liten rolle.
TAR REGI: Pia Tjelta som spiller Rosa får råd av regissørene John Andreas Andersen og Lisa Marie Gamlem.
KLOMSETE KOMPISER: Pelle og Pysa, spilt av Geir Kolden og Håvard Engebråten, er med i gjengen.
SKURKENE: Tuva Novotny og Fridtjov Såheim er skurkene Frida og Bjørn Barsk, Nils Jørgen Kaalstad er Dankert.
PRINS BADAL: Jon Øigarden er den onde prins Badal i Lama Rama, som sikler etter brorens kongedømme.
TIL KAMP: Flere av skuespillerne måtte lære seg å fekte før filmen. Her Kyrre Haugen Sydness som kaptein Sabeltann, Andreas Cappelen som Benjamin.
LAMA RAMA: Rosa (Pia Tjelta) prøver å overbevise prins Badal om at hun er skipbrudden og søker ly.
RAVN Sofie Ramirez Bjerke (11) spilelr Pinkys bestevenn, som sniker seg med på ferden til Lama Rama.
PÅFUGL: Anders Baasmo Christiansen med tidenes høyeste parykk i rollen som den elleville kong Rufus.
KJIP: Fridtjov Såheim karakteriserer rollen sin som en skurk á la Dickens.
HOVEDVAKTEN: Janne Formoe er vokst opp med Kaptein Sabeltann, og har selv spilt i Dyreparken. I filmen spiller hun vakt i Lama Rama.
MYSTISK - Kaptein Sabeltann gjør alt som står i sin makt for å nå sitt mål om å finne den ultimate skatt, sier Kyrre Haugen Sydness.
ACTIONOuarzazate, Marokko, 20131023. Innspillingen av Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama. Atlantis Studios. Pia Tjelta (Rosa), Filmrésumé: Vi følger den foreldreløse Pinky på en spennende reise fra Abra Havn til det legendariske kongeriket Lama Rama, der de møter den lattermilde Kong Rufus og hans skumle bror Prins Badal. På veien må Kaptein Sabeltann og hans menn bekjempe den pill råtne vikingpiraten Bjørn Barsk og hans båttyver.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKUMMELT Bjørn Barsk gjør sitt beste for å skremme vettet av vesle Ravn.
HOVEDPERSON: Vinjar Pettersen (15) spiller Pinky, som forsøker å nøste opp sannheten om sin far.