Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se bilder fra høydepunktene i Anne Aasheims karriere

Satt dype spor i norsk kultur- og samfunnsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anne Aasheim døde på Hospice Lovisenberg i Oslo onsdag 30. mars, kun 53 år gammel. Hun sovnet stille inn, meldte Kulturrådet onsdag formiddag.

Aasheim var direktør i Norsk kulturråd fra 2011 og fram til sin død. Kulturrådet omtaler henne som en tydelig og engasjert leder som vil bli dypt savnet.

Dype spor Anne Aasheim har flere ganger blitt kåret til en av Kultur-Norges viktigste personer, og har satt dype spor etter seg i norsk kultur- og samfunnsliv.

Før jobben i Kulturrådet var hun sjefredaktør i Dagbladet fra 2006 til 2010.

Da Aaaheim kom til Dagbladet ble hun den første kvinnelige sjefredaktør i en stor, nasjonal avis i Norge.

- Hun markerte seg som en sterk og inspirerende leder i en krevende tid, der omstilling var i fokus, sier nåværende sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

Aasheim var med på flere endringer i avishuset og satte tydelige spor ved å introduserte kategorier som «Dagbladet mener» der hun på vegne av Dagbladet for eksempel mente at sexkjøp må kriminaliseres.

Hun sluttet selv i avisa fordi hun ikke klarte å stoppe opplagsfallet.

- Jeg har hatt noen fantastiske år, men opplaget har ikke utviklet seg så positivt som jeg hadde håpet på, sa Aasheim da hun sluttet.

Ble tidlig journalist Anne Aasheim ble født 22. april 1962 og vokste opp i Porsgrunn.

Hun startet sin journalistkarriere allerede som 17-åring i lokalavisa Varden. Hun jobbet seinere i Dagen og Bergens Arbeiderblad før hun ble ansatt som programsekretær i NRK Hordaland i 1988, og fram til 2006 hadde flere forskjellige stillinger i NRK.

- Det var veldig trist å få dødsbudskapet angående Anne Aasheim. Hun har vært en veldig synlig redaktør i mange år, spesielt i rollen som direktør for nyhetsdivisjonen i NRK og som sjefredaktør i Dagbladet. Hun hadde en tydelig stemme og en raus personlighet, sier konstituert generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø til Dagbladet.

Lungekreft Anne Aasheim fikk konstatert lungekreft med spredning høsten 2015, og hadde vært sykemeldt siden september i fjor.

Aasheim var åpen om den alvorlige diagnosen, livet, og forberedelsen på slutten. Hun ga tidligere i vår uttrykk for at hun visste at hun ikke ville bli frisk, og bestemte seg derfor for ikke å søke ny åremålsperiode som direktør.

Anne Aasheim var en uttalt feminist som sjelden var redd for å forsvare sine meninger, og på slutten var hun åpen om kampen mot kreften.

I et lengre intervju med VG helg forteller hun at hun ved å fortelle sin historie, håpet å forhindre at andre med samme diagnose føler skam

- Hvis jeg kan bidra til at enkelt lungekreftpasient føler litt mindre selvforakt, så har jeg oppnådd noe. Selvforakten bidrar til at kreftene tappes. Det er ikke det man trenger i livets siste fase, sier hun i VG-intervjuet.

Anne Aasheim var gift med Mette Tollefsrud, instituttleder ved Barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Statsminister Erna Solberg er en av dem som i dag kaller Aasheim sin venn.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart