Se Bjørn Sundquist kidnappe IKEA-gründeren

Første trailer fra «Her er Harold».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Filtermagasin.no): Premisset for den kommende norske filmen «Her er Harold» er temmelig uvanlig: Bjørn Sundquist spiller en aldrende møbelhandler ved navn Harold Lunde, som må slå livsverket sitt konkurs da IKEA åpner en ny filial like ved butikken hans.

— Og derfor bestemmer han seg for å reise til Älmhult i Sverige for å kidnappe IKEA-gründer Ingvar Kamprad, forteller filmens produsent Maria Ekerhovd.

Basert på Grytten-roman — Han tar seg faen på at IKEA skal slippe unna med dette. Det er en vill idé som jeg tror alle kan relatere seg til og synes er gøy — alle i hele verden har jo et forhold til IKEA, et blandet forhold til IKEA.

Ekerhovd, og regissør og manusforfatter Gunnar Vikene («Vegas», «Himmelfall») fant historien i Frode Gryttens romansamling «Saganatt», som de fikk lese før utgivelsen.

Ekerhovd skjønte med en gang at hun måtte anskaffe filmrettighetene. Og Bjørn Sundquist kom med fra «Jernanger», en film hun også produserte.

— Bjørn er en skuespiller med et enormt register — etter min oppfatning en av de beste vi har — men han gjør jo akkurat denne typen roller med bravur da, det er ikke til å stikke under stol, sier hun om filmens bitre hovedperson.

Inspirert av Youtube-klipp Filmen har også Vidar Magnussen («Side om Side») i sin første større dramarolle som Harolds sønn, og unge Fanny Ketter («Bitchkram», «Broen») som medsammensvoren svenske på rømmen hjemmenfra — bare på jakt etter noe spenning i hverdagen.

Björn Granath spiller IKEA-grunnleggeren Ingvar Kamprad i filmen, en forretningsmann som nærmest har en slags Olav Thonsk eventyrskikkelse bygd rundt seg — og som nettopp Thon har beskrevet som det mest fascinerende mennesket han noensinne har møtt.

— Han spiller mer ideen om en ekte person — den Ingvar Kamprad vi kjenner, og den Frode har diktet inn i boken. Det meste av det Kamprad sier i filmen og boken er jo ting som han har sagt i tv-intervju og Youtube-klipp og sånt, sier produsenten. 

I historien ser Kamprad nærmest kidnappingen som en mulighet for PR, noe som ikke gleder Harold noe særlig.

Ekerhovd hadde på forhånd trodd at en historie som dette skulle være mest interessant for nordmenn og svensker, men etter årets Cannesfestival er filmen solgt til flere land i Europa — samt Japan.

— De har nok IKEA i Japan også, sier Ekerhovd som er litt overrasket over interessen for det hun — tross dramatikken — beskriver som en varm dramakomedie.

«Her er Harold» får norgespremiere 31. oktober.

Denne saken er tidligere publisert av film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer