Se, de flørter!

Joralf Gjerstad (84) brukte all sin gode kraft i det åndelige toppmøtet med Margit Sandemo (86).

VED FØRSTE BLIKK: Joralf Gjerstad og Margit Sandemo fikk en upåklagelig tone da de møttes for første gang i går under Oslo bokfestival. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VED FØRSTE BLIKK: Joralf Gjerstad og Margit Sandemo fikk en upåklagelig tone da de møttes for første gang i går under Oslo bokfestival. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

||| - Det er en ære å få møte deg her i dag, forkynte Joralf Gjerstad foran et lydhørt og tettpakket publikum i Spikersuppa i Oslo sentrum i går ettermiddag.

Gårsdagens møte mellom «Snåsamannen» Joralf Gjerstad og svenske Margit Sandemo på Oslo bokfestival var tungt bevoktet av et betydelig oppbud fra sikkerhetsselskapet ProSec - men på scenen var stemningen langt fra anspent.

Både Gjerstad og Sandemo er tunghørte, noe som skapte litt kommunikasjonstrøbbel i starten. Men etterhvert var det vanskelig å unngå å få med seg den gjensidige beundringen.

- Du er ærlig, oppriktig og grei. Jeg liker deg veldig godt. Bare synd jeg ikke møtte deg før, utbrøt Gjerstad til munterhet blant publikum.

Tidligere liv og lysende kraft
Gjerstad fortalte publikum om et avsnitt i sin nye bok - da han som ung mann på 40-tallet ble fortalt at han kom til å bli kjent over hele Norges land. Snåsamannen fulgte opp med å erklære:

- Nå er jeg kjent over hele Norges land, men hun som sitter ved siden av meg er berømt over hele Norges land, sa Gjerstad til øredøvende applaus.

Det var krevende å følge tankesprangene til de to, der de beveget seg i diskusjoner rundt adgangen til tidligere liv, stor lysende kraft versus gudstro og gjenferd kontra spøkelser.

Men paret hadde flere berøringspunkter, som dette:

- De døde må være i fred, utbrøt Sandemo til tung bifallelse fra Gjerstad - med tydelig henvisning til diskusjonen rundt prinsesse Märtha Louises utspill denne uka.

Mennesker i hvite frakker
Men et visst alvor ligger det tross alt i Sandemos opplevelse av omverdenens håndtering av hennes påståtte evner. I sin selvbiografi, som lanseres i oktober, forteller hun om tre opphold på psykiatrisk sykehus før hun forsonte seg med det at hun mente å kunne se blant annet gjenferd.

- Vi skal ikke forvente at de som ikke har sett, tror oss. Vi får leve med at de enten blir sinte, ler av oss - eller at det kommer mennesker i hvite frakker og frakter oss bort, sa Sandemo.

Dagbladet fikk et kort møte med Sandemo etter intervjuseansen.

- Det var kjempeflott å møte ham. Jeg kjente at vi var på samme - det er kanskje et dumt ord å bruke - bølgelengde. Han var mye mer humoristisk enn jeg hadde trodd. En gladgutt - og snill.

- Det virket som dere flørtet litt?

- He, he. Flørtet litt. Det skulle tatt seg ut. En på 84 og 86 år.