Se, de flyr!

Helter som flyr over hustak er ikke hverdagskost i actionfilmer, men i kinesiske kampsportfilmer flyr de med den største selvfølgelighet. Fredag kommer «Snikende Tiger, Skjult Drage», og Dagbladet.no gir deg fakta om martial art-film.

Ang Lees store filmepos, «Snikende Tiger, Skjult Drage» handler om ære og håpløs kjærlighet.

Bruce og Jackie

Martial art er vel kort summert opp en sekkebetegnelse på filmer basert rundt en eller annen form for kampsport, som for eksempel kung-fu, karate eller taikwondo. Det er en omfangsrik genre, og det var Bruce Lee og Jackie Chan som gjorde genren kjent utenfor Asia.

Uansett om man er kampsport fan eller ikke, er det liten tvil om at Bruce Lees filmer kan nytes bare på grunn av mannens enorme kroppskontroll. Han er den ubestridte mesteren. I «Fist of Fury» fra 1972 serverer Bruce Lee en godt strukturert historie som bygger opp til den endelige slåsskampen mellom skurken og helten. Også i «Enter the Dragon» (1973) greier Lee å kombinere supre slåsscener med en spennende historie og kampen mellom liv og død.

Jackie Chan er vel den eneste som har vært i nærheten av nivået til Bruce Lee. Stilen deres er likevel svært forskjellig. Jackie Chan regnes som kung-fu's klovn fordi han blander kung-fu med slapstick humor. I «Project A» (1983) har han lagd en god, gammeldags sjørøverfilm - med masse kung fu selvsagt. Klassikeren «Drunken Master» (1979) er en klassisk oppbygd kung-fu historie om den håpløse eleven som skal lære kunsten av en gammel mester.

Dersom du synes dette høres kjedelig ut må du ikke fortvile. Martial art-genren er mye, mye mer enn Bruce Lee og Jackie Chan. Her er det magi, superhelter, håpløs kjærlighet og ære på liv og død.

Se de flyr

Et av de mest særegne trekk ved den kinesiske martial arts-filmen er at de kan fly. Helter og skurker springer opp vegger, løper over hustak og går på vannet - med den største selvfølgelighet.

De klassiske martial art-eposene er satt til en fjern og mytisk fortid, hvor magien fortsatt lever og tyngdekraften er satt ut av spill.

I den klassiske «A Chinese Ghost Story» (1987) blander man en romantisk historie med utsøkt kameraarbeid og groteske spesialeffekter, hvor helter og skurker bedriver kampsport i løse lufta.Mens romantikk og den evige kampen mellom godt og vondt gjør at «The Bride with White Hair» (1992) er blitt en av genrens store klassikere.

Flyfilmer kan også foregår i mer moderne omgivelser. I «Heroic Trio» er handlingen satt til en gang i fremtiden. Superheltinnene Maggie Cheung, Anita Mui og Michelle Yeoh flyr avgårde på jakten etter en ond demon som stjeler små barn. «Saviour of the Soul» (1992) er en salig blanding av middelaldersk trolldom og urbant mareritt, men ypperlig kung-fu-flygescener.

Det var en gang i Kina

Når flyging blir satt inn i en overnaturlig kontekst, kan selv vestens publikum tolerere det, men krumpspring og luftakrobatikk er ikke forbeholdt magiens verden.

«Det var en gang i Amerika» har også et asiatisk motstykke. Kung-fu helten Jet Lee slo gjennom som kampsport-helt i eposet «Once Upon a Time in China» (1991). Her tas vi med tilbake til en svunnen tid hvor filmen utforsker den kinesiske identiteten og en stor nasjons fødsel. «Once Upon a Time in China» var også en av de første martial arts filmene som fikk seriøs oppmerksomhet fra filmkritikerne. Filmen var mer enn pyroteknikk og oppvisning i flyging spesielt takket være Jet Lees talent som skuespiller.

En annen martial art mester er regissøren Tsui Hark. Han har en lang historie både som produsent og regissør og en av filmene vi kan trekke frem er «The Blade» fra 1995. I denne filmen befinner vi oss i subgenren «en-armede-helter». Vår helt får nemlig sverdarmen sin kappet av. Han må da kjempe for sin ære og sin hevn med sin venstre arm.

Hong Kong filmens kunstneriske alibi, Wong Kar-Wai, har også laget sitt bidrag til den tradisjonsrike martial arts-genren. Publikum i Kina var ikke begeistret over at Kar-Wai laget sin egen versjon av genren, og publikum snudde ryggen til «Ashes of Time» (1994). Temaene i Wong Kar-Wais «As Tears go by», «Chunking Express» og «Fallen Angel» handler mye om menneskelig fremmedgjøring, og det kinesiske publikum var ikke helt mottakelig for et slikt budskap i sin populære martial art-genre. Men ikke la deg skremme av filmens mottakelse. «Ashes of Time» er en visuell storslått film med en god historie og spennende karakterer.

De nevnte filmene i artikkelen er tilgjengelig på kjøpevideo her i Norge, og «Snikende Tiger, Skjult Drage» dukker opp på kino i morgen.

Andre premierefilmer

Du kan bli med Izabella Scorupco og Chris O'Donnell på klatretur i K2. I «Vertical Limit» faller O'Donnells søster ned i en fjellsprekk og broren rasker sammen et redningsteam som drar opp for å finne de som har overlevd fallet før de dør av lungeemfysem og kulde.

Calista Flockhart er mest kjent som Ally McBeal, men fredag kan du også se henne i kvinnefilmen «Things you can tell just by looking at her». Her treffer du seks forskjellige kvinner med hver sin skjebne. Glenn Close spiller legen som tar vare på sin skrøpelige mor, banksjefen Rebecca (Holly Hunter) sliter i en mannsdominert verden mens alenemoren Rose (Kathy Baker) gjør sitt beste med å oppdra sin tenåringssønn.

I «Heftig og Begeistret» leverer en av Norges mest særegne filmskapere, Knut Erik Jensen, en film om et kor og et lite samfunn ytterst i havgapet. Under innspillingen av «Når mørket er forbi» var Jensen på vei til konsert i samfunnshuset med Berlevåg Mannskor. Konserten var guddommelig, og en ideen til en film var født.

Denne uken blir det også litt for de aller minste. I animasjonsfilmen «Propp og Berta» har Herr Propp arvet et hus ved siden av den slemmeste heksa i hele verden. Heksa liker ikke naboer, og hun setter himmel og jord i bevegelse for å få Propp og kua Berta til å flytte.

Vertical LimitFoto: ECT