Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mordene i Kongo»

Se de første bildene av Hennie og Santelmann som Moland og French

Spilt inn i blant annet Sør-Afrika.

I JUNGELEN: Aksel Hennie og Tobias Santelmann spiller Joshua French og Tjostolv Moland i spillefilmen «Mordene i Kongo». Foto: David Bloomer/ Friland Film
I JUNGELEN: Aksel Hennie og Tobias Santelmann spiller Joshua French og Tjostolv Moland i spillefilmen «Mordene i Kongo». Foto: David Bloomer/ Friland Film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har ikke sett disse bildene før i dag, men er orientert om at de kommer, sier advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, til Dagbladet.

Som Dagbladet tidligere har omtalt spiller skuespillerne Aksel Hennie og Tobias Santelmann Joshua French og Tjostolv Moland i en kommende film om den kontroversielle Kongo-saken.

I dag har produksjonsselskapet Friland frigitt de første bildene fra spillefilmen, først publisert av VG.

HENNIE: Aksel Hennie som Joshua French. Foto: David Bloomer/ Friland Film
HENNIE: Aksel Hennie som Joshua French. Foto: David Bloomer/ Friland Film Vis mer
REGI: Marius Holst regisserer «Mordene i Kongo». Foto: David Bloomer/ Friland Film
REGI: Marius Holst regisserer «Mordene i Kongo». Foto: David Bloomer/ Friland Film Vis mer
SANTELMANN: Tobias Santelmann spiller nordmannen Tjostolv Moland. Moland døde i fangenskap i Kongo i 2013. Foto: David Bloomer/ Friland Film
SANTELMANN: Tobias Santelmann spiller nordmannen Tjostolv Moland. Moland døde i fangenskap i Kongo i 2013. Foto: David Bloomer/ Friland Film Vis mer

Den 17. mai i år ble French sluppet fri, etter åtte år i kongolesisk fengsel.

Halve spillefilmen er innspilt i Sør-Afrika. At den såkalte «Kongo-saken» skulle bli film, var kjent en god stund i mediene, men ble ikke omtalt for ikke å gjøre det vanskeligere å få løslatt Joshua French.

- De er mennesker

Da French landet trygt i Norge i mai, sprakk nyheten. Det er Marius Holst som regisserer spillefilmen, etter et manus av Nikolaj Frobenius.

- Vi portretterer dem ikke som «freaks» i filmen, som deler av pressen har gjort. Vi forsøker å gjøre dem til mennesker. Mennesker som gjør feil og tar feil beslutninger, sier regissør Holst i et ferskt intervju med Screen Daily.

Manusforfatter Nikolaj Frobenius forteller i et intervju med Dagbladet hvordan det var å dybdeintervjue de to nordmennene mens de satt fengslet i Kongo.

- Jeg var egentlig ikke så opptatt av skyldspørsmålet, jeg var mer opptatt av å finne ut hvem disse menneskene er, sier han om samtalene med French og Moland i 2012 og 2013.

Hadde dialog

Frobenius forteller i intervjuet at Moland og French var fullt innforstått med filmprosjektet til produksjonsselskapet Friland Film.

- Jeg reiste sammen med filmprodusentene Christian Fredrik Martin og Asle Vatn, så alt var avklart og vi har hatt en god dialog. Moland og French var klare på at de ga oss sin versjon av historien og at jeg måtte gjøre det jeg følte var riktig. Dette er jo en fiksjonsfilm, det er ingen dokumentar.

Døde i fengsel

Sammen med Tjostolv Moland ble Joshua French i 2010 dømt til døden av den militære ankedomstolen i Kisangani for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund i Kongo. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

I 2013 fant French så kompisen Moland død på badet utenfor cella de to delte. Norske Kripos konkluderte med at Moland tok sitt eget liv. Den militære domstolen i Kinshasa dømte imidlertid French til livsvarig fengsel for overlagt drap.

«Mordene i Kongo» har som mål å bli en sannferdig film om Joshua French og Tjostolv Moland og deres opplevelser i Kongo.

- Friland Film har hatt en god dialog med både French og Moland hele veien. Ingen kan nekte noen å lage film, så de har vært innstilt på dialog fra starten av. French har ingen kommentar til bildene. Han er nå glad for å leve livet sitt som han selv vil, men har et sterkt ønske om å ta ting i sitt eget tempo, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!