Se de første klippene fra NRK-serien psykologer kaller mental risikosport

Hylende og iskalde ungdommer i NRKs nye valgserie.

(Dagbladet): Åtte unge mennesker sperres inne i en nedlagt skole i Bærum i NRKs nye programserie «Diktaturet». Den kommer på tv-skjermene i forkant av høstens kommunevalg, og skal bidra til å øke bevisstheten rundt demokratiet.

I et fiktivt diktatur må ungdommene bo på en glattcelle og få hele sin hverdag bestemt av en høyere makt.

For eksempel må de åtte sortere 150 000 binders hver dag - med pinsett.

«Vårt arbeid er vårt liv» Tre regler står sentralt i «Dikataturet»:

• Alle skal respektere portforbudet.
• Vårt arbeid er vårt liv, vi bidrar hver dag.
• Vi vokter over hverandre. Alle som ser og hører noe, forteller om det.

I ferske videoklipp fra serien får vi nærmere innblikk i hverdagen bak murene, hvor deltakerne fryser og reagerer på hygienen i innspillingslokalene. Psykologer Dagbladet har snakket med stiller seg kritisk til konseptet.

De mener NRK bedriver «mental risikosport» med ungdommene i programmet, fordi det er helt uvisst hvordan enkeltmennesker reagerer på forholdene NRK setter dem under.

Varige skader Håkon Moslet, programansvarlig og TV-sjef i P3, sier serien skal minne oss på at friheten ikke må tas for gitt. 

- Mange av oss tar demokratiet for gitt, men alternativet er jo faktisk diktatur. Dessverre er det mange unge som velger å ikke bruke stemmeretten. Det sier noe om at veldig mange tar friheten i det norske samfunnet for gitt, og vi har lyst til å vise alternativet gjennom denne serien, og da bruke realitysjangeren, et tv-format som målgruppa kjenner til og som gir mulighet til å skape en virkelighet, sier han. 

Deltakerne har ingen mulighet til å kommunisere med omverdenen fordi mobil, pc og andre elektroniske hjelpemidler ble fratatt dem før oppholdet startet.

- Jeg tror ikke det er noen som får varige men av dette. Vi var veldig grundige i castingen og ville ha med folk vi følte oss sikre på at ville takle det, fordi vi visste det ville bli en tøff virkelighet, har Moslet forklart.

Serien har premiere 24. august på NRK1.