SUKSESSPAR: Forlegger Tine Kjær (høyre) og forfatter Anne Holt viser at ebøker kan være lukrativt også for forlagene. Som uavhengig forlag hadde Piratforlaget inget annet valg enn å kaste seg ut i det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SUKSESSPAR: Forlegger Tine Kjær (høyre) og forfatter Anne Holt viser at ebøker kan være lukrativt også for forlagene. Som uavhengig forlag hadde Piratforlaget inget annet valg enn å kaste seg ut i det. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Se, de gjør suksess med ebøker

Piratforlaget har nemlig ingen eiere som legger føringer.

(Dagbladet): - For oss har det vært en fordel at vi bare måtte kaste oss ut på ebok-markedet. Vi hadde ikke en stor analyseavdeling å sette i sving, så den eneste måten for oss å lære var å prøve det ut. Nå har vi tjent et pent overskudd på eboksatsingen vår, forteller forlagssjef og redaktør i Piratforlaget, Tine Kjær til Dagbladet.

Bokbransjen har i lang tid blitt kritisert for en svak eboksatsing, både i produksjon og distribusjon. I romjula kastet også Anniken Huitfeldt seg på kritikerlasset i Dagbladet.

- Ingen føringer Men Piratforlaget er blant forlagene som var tidlig ute med å digitalisere bøkene sine. De begynte allerede før jul i 2010, og nå er de aller fleste utgivelsene fra forfattere som Anne Holt, Jan Guillou og Liza Marklund, tilgjengelig som ebok.

- For oss som er en uavhengig, mellomstor aktør, så er det viktig at vi tilbyr våre titler der hvor leserne er. Vi har ingen eiere som legger føringer, og fordelen med å være liten er at man kan være fleksibel. Det kjennes befriende, og vi har hatt et bedre salg enn vi hadde trodd, sier Kjær.

- Kan de store forlagenes vertikale eierskapsstruktur - med både forlag og bokhandler - ha vært en hemsko for utviklinga?

- Jeg skal ikke spekulere, men jeg tror det kanskje kan ha vært uklarhet internt i forlagene med tanke på hvor stor satsinga skal være, svarer Kjær.

Uenig På mandag gikk Forleggerforeningens nyansatte direktør, Kristenn Einarsson, ut i Dagbladet og la press på sine egne medlemsforlag for å sette fart på ebok-utviklinga.

Det synes Aschehougs forlagssjef Mads Nygaard er positivt, men «unødvendig».

- Forleggerne jeg kjenner skjønner behovet for å satse på ebøker, og er opptatt av å utnytte mulighetene. Når bokvåren kommer så vil alle de relevante bøkene fra Aschehoug være tilgjengelig også digitalt, lover han.

Nygaard er ikke enig med Einarsson i at bransjen har tatt skade av den kritiske debatten.

- Jeg ville ikke brukt det uttrykket. Forøvrig har bokbransjen og Einarsson samme syn på viktigheten av ebøker, sier Nygaard.