Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se de norske kjendisenes hemmelige lister

Det sladres mye på e-post.

(Dagbladet.no): I Sverige ble det mye bråk og oppstandelse rundt avsløringene av den hemmelige mailinglista Elit og svertemailene som sosialdemokratenes Mats Lindstöm skrev om Moderatenes leder Fredrik Reinfeldt.

Men også i Norge har politikere, journalister og andre i makteliten sine sladrekanaler.

- Det sladres mye i de norske chattekanalene også. Sladder som aldri kommer på trykk, sier journalist, kommentator og debattansvarlig i Ny Tid Martine Aurdal.For eksempel kan det hende at det spres sladder om hvilke nachspiel kulturminister Trond Giske har vært på eller om VGs Rampelys-journalist Camilla Bjørn er blond i flere henseender. Et eksempel på sladder som er blitt skrevet er ryktene omkring hvem som er faren til Marit Arnstads barn.

Aurdal selv står på addresselista til fem lukkede diskusjonsforum: Normedia, Femail Bonding, Oslo byforum, Fett og Underskog.

Normedia: Her deltar omkring 850 journalister og andre med faglig tilknytning til media.

Femail Bonding: Feministisk e-postliste hvor en rekke fremtredene kvinner i norsk politikk, media og næringsliv har vært med, deriblant Shabana Rehman. 

Underskog: Kulturmailingliste med addresselista full av navn på kjente personer, som diskuterer alt fra bra noveller de har lest til hvilke fester de skal gå på.

Oslo Byforum: Debattforum som samler fremstående akademikere og journalister.

 MYE SLADDER: Det sladres mye via norske mailinglister også, sier journalist Martine Aurdal. Selv er hun med på fem lukkede lister. Foto: Dagbladet
MYE SLADDER: Det sladres mye via norske mailinglister også, sier journalist Martine Aurdal. Selv er hun med på fem lukkede lister. Foto: Dagbladet Vis mer

Natt & Dag: Gratisavisa har en mailingliste som er så ekslusiv at arrangører av events gladelig vil betale for å få kloa i den.

Kompromitterende diskusjoner

- Selv om avsløringene i Sverige var av en litt annen karakter, måtte vi ta runden med Female Bonding, sier Aurdal, og sikter til kritikken som ble rettet mot det lukkede kvinnenettverket.

Hennes forklaring på hvordan det kan oppstå så mye bråk som i Sverige er denne:

- Jeg tror det føles mindre forpliktende å skrive e-post. Det er en form for muntlig-skriftlig kommunikasjon som kan være livsfarlig, sier Aurdal og oppfordrer kjente personer med definisjonsmakt til å visse større forsiktighet.

Halvoffentlige rom

Når politikere, journalister og forfattere møtes til diskusjoner på nettet må de være mer bevisste på hva de skriver og hvilket medium de benytter seg av, mener professor i statsvitenskap og leder for Maktutredningen Øyvind Østerud.

- Nye medier har brakt oss inn i en gråsone, sier han.

Østerud mener skandalene rundt den svenske chattekanalen Elit kan få konsekvenser her hjemme ved at barrierer brytes.

- Elektroniske diskusjonsfora skaper et halvoffentlig rom og en sladrekanal, hvor terskelen for å komme med verbale angrep senkes.

Professoren mener det som er skjedd i Sverige er et eksempel på misforståelse, og at kjendisene ikke klarer å forholde seg til hva et elektronisk diskusjonsforum faktisk er.

- De kan ikke bare trekke seg tilbake når det kommer kritikk. De kan ikke late som at det bare er venner som snakker sammen. Når de deltar i et diskusjonsforum på nettet skriver de noe som setter varige spor og som mange andre kan få innsyn i.

Nettopp denne manglende bevisstheten omkring sin egen deltakerrolle i debattforum på nettet har Martine Aurdal fått erfaring med.

- Jeg er blitt kritisert fordi jeg har sitert andre på det de har skrevet på Female Bonding. Etter min mening må folk kunne stå for det de skriver, sier Aurdal.

Trenger deloffentlighet

Men hvorfor er det så viktig for kjendiser og folk som sitter nær makta å ha egne lukkede rom?

Svaret har kanskje en av initiativtagerne bak kulturmailinglista Underskog.

- Norske kulturpersonligheter og samfunnsdebattanter trenger en deloffentlighet. Der kan de tale friere.

Det mener Even Westvang. Han forteller at i utgangspunktet var tanken med Underskog at det skulle åpnes helt. Men på grunn av iherdige protester fra deltakerne vurderer de i stedet å gjøre Underskog helt lukket.

- Den norske kulturoffentligheten trenger lukkede rom å debattere i. Det må gå an å bruke media til å snakke sammen uten å måtte snakke til alle, sier Westvang, som sammenlikner Underskog med en kjøkkenfest.

- Det er alltid kjøkkenfesten som er den beste. Den er forbeholdt en liten ekslusiv gruppe, men det er lov for en liten å gruppe lytte til det som blir sagt, sier han.

Mailinglister ønskes kjøpt

Dersom du virkelig vil få tak i kjendisene til en fest eller et arrangement, bør du prøve å få tak i mailinglista til gratisavisa Natt og Dag.

- Vår mailingliste har vi brukt mange år på å bygge opp. Den er vi veldig stolt av. Faktisk er den så bra at festarrangører har vært interessert i å kjøpe den, sier redaktør Audun Vinger.

- Og er du først invitert på en kjendisfest får du med deg sladderen der, sier Vinger til Dagbladet.no.

<B>GRÅSONE:</B> Nye medier skaper en gråsone hvor terskelen for verbale personangrep senkes, mener professor Øyvind Østerud.
<B>KJENDISER TIL SALGS:</B> Ifølge redaktør Audun Vinger er mailinlista til gratisavisa Natt & Dag så ekslusiv at arrangører betaler for å få adgang til den.
<B> OPPFORDRER TIL ANGIVERI:</B> Den svenske kjendislista Elit ledes av Alexander Bard. Han oppfordrer sine medlemmer til angiveri og sladder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling