Se debatt om nordisk krim live på db.no

Vi sender direkte fra 12.30 i dag.

NYTT BOKPROGRAM: Liza Marklund er en av forfatterne som blir intervjuet av Fredrik Wandrup i Dagbladets nye bokprogram på nett-TV, som får premiere i løpet av Krimfestivalen. 
Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Liza Marklund
NYTT BOKPROGRAM: Liza Marklund er en av forfatterne som blir intervjuet av Fredrik Wandrup i Dagbladets nye bokprogram på nett-TV, som får premiere i løpet av Krimfestivalen. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Liza MarklundVis mer

(Dagbladet): Torsdag åpnet den aller første Krimfestivalen i Oslo. Festivalen arrangeres av Cappelen Damm, men Dagbladet som hovedsponsor.

Har du ikke anledning til å være i Oslo sentrum i løpet av de tre dagene festivalen varer, kan du følge deler av programmet live på Dagbladet.no.

I samarbeid med Krimfestivalen, sender DBTV direkte fra flere av programpostene.

Livesendinger
I dag, lørdag, kan du få med deg to debatter. Klokka 12.30 starter «Nordisk krim - noe for seg selv?», med forfatterne Lars Kepler, Monica Kristensen og Chris Tvedt. Programleder er Dagbladets litteraturansvarlig Fredrik Wandrup.

Senere i dag, klokka 14.30, sender vi direkte fra «Krim og virkeligheten», der Wandrup leder debatten mellom krimparet Roslund og Hellström, Jan Mehlum, Eystein Hanssen, Sigbjørn Mostue og Johnny Brenna.

Dagbladets litteraturansvarlig, Fredrik Wandrup, er programleder for flere av debattene du kan se.

- Det er spennende at såpass mange kapasiteter på krimområdet samles på ett brett. Det mange lurer på, er hvorfor akkurat nordisk kriminallitteratur i all sin kjølighet er så hett ute i den store verden. Dreier det seg bare om markedsføring, eller har det noe med spesielle kvaliteter å gjøre? Det håper jeg noen kan gi et godt svar på, sier Wandrup.

Ny nett tv-serie
Foruten livesendingene, byr vi på en helt ny, eksklusiv nett tv-serie med tittelen «Wandrups bibliotek».

Dette blir en serie møter med forfattere, med Fredrik Wandrup som intervjuer.

- At vi presenterer bokprogram på nett for leserne våre er noe helt nytt. Vi møter to av deltakerne på krimfestivalen, svenskene Jens Lapidus og Liza Marklund. Begge tilhører toppskiktet i nordisk krim akkurat nå. Forhåpentligvis kommer vi til å følge opp med flere intervjuer av samme type i løpet av året, forteller Wandrup.

Intervjuet med Jens Lapidus kan du se her. Senere i dag publiserer vi del to, med Liza Marklund.

Krimdikt-konkurranse
Krimsesongen markeres også med en uhøytidelig dikt-stafett. Vi har utfordret fire kjente krimforfattere til å forsøke seg på krimpoesi. Les de første bidragene fra Chris Tvedt og Gert Nygårdshaug her og her.

Samtidig vil vi utfordre leserne til å prøve seg på det samme, og utlyser herved en konkurranse om å skrive det beste krimdiktet. Innleveringsfristen er torsdag 8. mars, og vinneren får diktet sitt på trykk i et eget krimmagasin som Dagbladet utgir i slutten av mars, samt et gavekort på 1000 kroner.

Diktene skal helst være på seks til tolv linjer, men det er lov å skrive litt lengre. Bidragene sendes til krimdikt@dagbladet.no.

- Vi utfordrer de poetisk anlagte blant våre lesere til å skrive dikt med kriminalistisk innhold. Siden dette er noe forholdsvis nytt, er det vanskelig å si hva vi kan vente oss. Vi er svært spent på hva som kommer inn. Konkurransen er helt åpen, her godtar vi alt fra haikudikt til lengre epos, med eller uten enderim, drap, oppklaring eller overraskende slutt, sier Fredrik Wandrup, som vil sitte i juryen.

Er du mindre poetisk anlagt, men desto mer belest på krim? Da kan du bryne krimkunnskapene dine i en av krimquizene du vil finne i bunnen av alle litteraturartiklene våre.