Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se den topphemmelige monteringen

Av Ai Weiweis verdenspremiere på «81 trekuler» i Bergen.

(Dagbladet:) I går var det verdenspremiere på den verdensberømte, kinesiske kunstneren Ai Weiweis nye verk «81 trekuler» i Bergen. Les anmeldelse av utstillingen den inngår i, «Real Life Stories», her.

Fryktet Ai Weiwei er den kinesiske dissidentkunstneren som er så farlig at kinesiske myndigheter holder huset hans under overvåkning.

Blant annet var han med på å starte det såkalte «citizen's investigation» etter jordskjelvet i Szechuan i 2008 - hvor han drev en blogg som protokollførte studentene som døde i skjelvet. Bloggen inkluderte 5385 navn innen den ble stengt ned av kinesiske myndigheter i mai 2009.

Kunstneren selv kunne dessverre ikke komme til åpningen i går. Passet hans er konfiskert av kinesiske myndigheter, så kan kan ikke komme seg ut av landet, melder NRK Hordaland.

«81 trekuler» «81 trekuler» er et ekstremt arbeidskrevende verk - om enn på en litt mindre skala enn de hundre millionene av solsikkefrø han fikk laget i porselen til utstillingen «Sunflower Seeds» på Tate Moderns turbinhall i London i 2010.

Kulene er laget helt uten stifter og lim, i en årtusengammel, kinesisk håndverkstradisjon. Satt opp mot den rigide, matematiske strukturen kulene er stilt opp blir det et godt eksempel på hans brobyggerrolle mellom østlige og vestlige uttrykk.

Vår anmelder leser det som en kommentar til forholdet mellom enkeltbiten og mengden. 

Hemmelig montering Prosessen med å installere verket var topphemmelig, men en gruppe studenter fra Film- og TV-produksjon på Universitetet i Bergen har fått følge monteringsprosessen.

Dagbladet har filmen.