Se den topphemmelige monteringen

Av Ai Weiweis verdenspremiere på «81 trekuler» i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) I går var det verdenspremiere på den verdensberømte, kinesiske kunstneren Ai Weiweis nye verk «81 trekuler» i Bergen. Les anmeldelse av utstillingen den inngår i, «Real Life Stories», her.

Fryktet Ai Weiwei er den kinesiske dissidentkunstneren som er så farlig at kinesiske myndigheter holder huset hans under overvåkning.

Blant annet var han med på å starte det såkalte «citizen's investigation» etter jordskjelvet i Szechuan i 2008 - hvor han drev en blogg som protokollførte studentene som døde i skjelvet. Bloggen inkluderte 5385 navn innen den ble stengt ned av kinesiske myndigheter i mai 2009.

Kunstneren selv kunne dessverre ikke komme til åpningen i går. Passet hans er konfiskert av kinesiske myndigheter, så kan kan ikke komme seg ut av landet, melder NRK Hordaland.

«81 trekuler» «81 trekuler» er et ekstremt arbeidskrevende verk - om enn på en litt mindre skala enn de hundre millionene av solsikkefrø han fikk laget i porselen til utstillingen «Sunflower Seeds» på Tate Moderns turbinhall i London i 2010.

Kulene er laget helt uten stifter og lim, i en årtusengammel, kinesisk håndverkstradisjon. Satt opp mot den rigide, matematiske strukturen kulene er stilt opp blir det et godt eksempel på hans brobyggerrolle mellom østlige og vestlige uttrykk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer