Se den virtuelle midnattsromansen

Margaret Atwood og Dagbladets Simen Ekern.

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Gjennom det absolutt siste innen framtidsrettet videokonferanse-teknologi kunne Dagbladets Simen Ekern og forfatteren Margaret Atwood samtale ansikt til ansikt i natt.

Ekern befant seg på Norsk litteraturfestival på Lillehammer, Atwood holdt seg hjemme i Canada.

- Å fly overalt er svært skadelig for miljøet, dette er et veldig godt alternativ. Det eneste vi ikke kan gjøre er å ta en drink sammen etterpå, sa Atwood til Ekern.

Science fiction

Margaret Atwood (født 1939) har gjennom et langt forfatterskap utforsket de fleste sjangre, fra poesi til essayistikk til romaner og litteraturkritikk.

Hun har flere ganger benyttet elementer fra science fiction-litteraturen, nå sist i framtidsfabelen «Oryx and Crake». Hun er ikke fremmed for ny teknologi og innovative kommunikasjonsløsninger.

- Denne forfatteren har vi prøvd å få til festivalen i flere år. En av grunnene til at hun nå sa ja, var måten forfattermøtet skal foregå på, uttalte festivalens kunsteriske rådgiver Stig Sæterbakken på en pressekonferanse i vår.


I det virtuelle rom
Atwood og Ekern kunne ha øyekontakt gjennom hele møtet, noe som gjorde praten mer nær og intim.

Se den virtuelle midnattsromansen

Begge ble filmet fra flere vinkler og gjennom sammensmelting av bildene på storskjermen, så det for publikum ut som de to satt ved samme bord.

- Takk for samtalen, Margaret Atwood. Ta denne rosen som et symbol på min takknemlighet, sa Ekern før han avrundet, og «overleverte» forfatteren en rød rose med litt triksing fra arrangørenes side.

For å gjennomføre dette spesielle møtet fikk Norsk litteraturfestival hjelp av den norske telepresence-forskningen og masterutdanningen i fjernsynsproduksjon, begge ved Høgskolen i Lillehammer.