Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

ANMELDELSE: «Smerte og ære»

Se denne filmen!

Unike Almodovár har endelig igjen laget et varmt biografisk epos om et levd liv og et finstemt kjærlighetsbrev til filmens verden.

VARMT EPOS: Almodovár har med «Smerte og ære» laget et varmt epos av en film, en slags Cinema Paradiso 2. Rørende, ærlig og sterk. Vis mer

FILM: Er du ute etter smerte? Se denne filmen. Er du ute etter ære? Se denne filmen. Er du ute etter tvil og tro? Se denne filmen. Er du ute etter angst? Se denne filmen. Er du ute etter et levd liv som fortelles så nedtonet og så følsomt at du helst vil at filmen aldri skal ta slutt? Ja, se denne filmen.

Smerte og ære

5 1 6

Drama

Regi:

Pedro Almodovár

Skuespillere:

Antonio Banderas, Penélope Cruz med flere.

Premieredato:

27.september

Aldersgrense:

9 år

Orginaltittel:

Dolor Y Gloria

«Pur spansk gullalder.»
Se alle anmeldelser

Nok? Nei, er du ute etter en film som er en poetisk novelle, nei, en scenisk og episk roman inne i det svale kinomørket? Se denne. Er du ute etter å se om Pedro Almodóvar har funnet igjen sin beste nerve, originalitet, varme og fortellergenialitet? Se denne filmen. Er du ute etter å se Antonio Banderas bære en fortelling på sin tunge og tynne skuldrer? Ja, gjett hva du skal gjør da. Ta den smerte og la den vandre, ta den ære og la den spandere.

Av rang

Banderas er en spansk filmsjarmør, nei, en skuespiller av ypperste rang her. Hans blikk, lidenskap, tomme ansiktsuttrykk, smerte og ja, ære i alle de små øyeblikkene han forteller oss om, som i sum blir til et levd liv før og etter et sårt samlivsbrudd med en mann rommer også denne store og triste tomheten som kommer sigende når filmlysene er slukket, The End over kinolerretet. Da er det hjem alene. Kjent tematikk, men sjelden fortalt som her. Veldig sjelden fortalt som her.

Hans Roma

Vi kan godt si at dette er en slags spansk versjon av italienske «Cinema Paradiso», men også at Almodovár også har laget sin versjon av den storslagne meksikanske, «Roma». Det betyr ingenting, men verdt å nevnes, kanskje.

Okke som, Almodóvar og forteller stilsikkert og elegant uten å havne i den nostalgiske fella mange av oss kan snuble ned i. Denne filmen har helt klart tydelige selvbiografiske trekk, men den spanske mester (nylig rundet 70) kan sitt klassiske fortellerfag, han elsker rett og slett dette visuelle vidunderet kalt film, og derfor blir aldri «Smerte og ære» (en ganske så pompøs tittel som på spansk, «Dolor Y Gloria», høres ut som et dikt hentet fra 1500-tallets Garcilaso de la Vega) helt uten at han fristes til å finne fram det klamme private og det sentimentale for å la oss i salen forføres. Dette er terapi for dem med hjertet plassert et sted, mellom lidenskap, ærlighet og et lysende håp.

Dette er minst ei gullrose til den spanske filmskaperen, han som står både bak regi og manus, men vi gir også en god bukett blomster til Banderas. Han som er best når han ikke er i Hollywood, det samme er forresten Cruz.

Stillhet

Banderas spiller her ut alt i stillhet som den aldrende filmregissøren Salvador Mallo. Han har hatt suksess, stor suksess verden over. Han har blitt uvenner med mange på veiene. Han er sær. Han har god smak. Han har investert i kunst. Han har panikkangst. Han er vel alvorlig sjuk? Han stenger seg ute fra Madrids kulturelle skravleklasseliv og vi får smakfulle tilbakeblikk: til hans barndom på 1960-tallet. Han flyttet sammen med sine foreldre, mor spilt av en nytelse i frodighet og tilstedeværelse av Penélope Cruz, til en liten sliten fattig landsby ved Valencia. For å søke litt mer velstand, jobber, skolegang og et bedre liv.

Huleaktig

Her bor de en huleaktig bolig som så mange andre. Og, det jobbes. Det spares. Det er virkelig smalhans, men det er kjærlighet, frihet og humor. Unge Mallo er kvikt barn med fri vilje og med store skrivetalenter som vi følger i nåtid og fortid. Fra hans første blikk mot voksenlivets Madrid med alt det hadde å by på av forbudt hannfrukt på 80-tallet.

Vennlig bekjentskap

Vi må huske på at Spania på den tida fortsatt var under en diktatorisk jernhæl. Mallos terapi i nåtid er å hente ut historier, observasjoner, bruddstykker, linjer og setninger, bilder og skrive det ned. Men, han evner ikke å lage filmer mer. Han er ferdig med den slags? Eller? Hvem dukker opp? Hvordan komme seg videre? Frelsen hvor? Er det noen framtid videre? Døden? Pillene. Dopen. Finner Salvador igjen gnisten som kan tenne ham? Vil han det?

Se filmen. Den er virkelig et vennlig bekjentskap. Det lages egentlig altfor få vennlige filmer et publikum som fortsatt makter å bli servert undertekst og ikke et knippe billige løsninger hele veien til sosiale medier og tomme likes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling