Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se denne før du griper etter telefonen på fredagsdaten

Video om avhengighet tar av på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tar du deg selv i å gripe etter smarttelefonen så fort du får et ledig øyeblikk? Eller bare du sjekke Twitter og Facebook med det samme du våkner? I takt med den eksplosive utviklinga av sosiale medier, har bruken av smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner gått til himmels i de fleste husholdninger.

Dette mener rapperen Prince Ea er skremmende. I sin nye video «Can We Auto-Correct Humanity?» tar han for seg den teknologiske avhengigheten - og alt vi går glipp av på grunn av den.

Videoen, med beskrivelsen «Derfor vil jeg ikke la teknologien kontrollere meg», går som ild i tørt gress på nettet og er i skrivende stund sett over tre millioner ganger og delt over 580 000 ganger på Facebook - ironisk nok det sosiale mediet han kaller det «anti-sosiale nettverket» (se videoen øverst i saken).

Fire timer på sosiale medier Men hvor mye tid bruker vi egentlig på å sjekke våre teknologiske duppeditter?

En undersøkelse gjort av Medienorge tidligere i år, viser at ungdom i alderen 16-22 år tilbringer 235 minutter, i underkant av fire timer, på sosiale medier hver dag. 38 prosent av ungdommene svarte også at de «treffer» vennene sine oftere gjennom sosiale medier enn i virkeligheten.

Vi bruker også stadig mer tid på å se ned i telefonen når vi er ute og reiser. En ny undersøkelse gjennomført av Transportøkonomisk Institutt, viser at åtte av ti kollektiv-reisende i Oslo, Akershus og Trøndelag har med seg, og bruker, smarttelefonen når de reiser.

Mest tid går med til skriving av tekstmeldinger, mens telefonsamtaler, lesing av nyheter, epost og sosiale medier kommer på en god andreplass. Det er imidlertid ikke bare på bussen vi tar med oss smarttelefonen. En undersøkelse gjennomført av IT-selskapet Cisco på tampen av 2012, viste at tre av fire sover med mobilen i senga.

Samme undersøkelse viste at 94 prosent av de som deltok hadde en tvangsmessig trang til å sjekke mobilen.

Her kan du teste din egen smarttelefon-avhengighet (NB: Krever innlogging).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!