Se, der rocker bestefar

De knuser bildet på hva som er sunn og usunn livsstil, men har de likevel noe å lære oss? Mick Jagger (57), Keith Richards (57) og Charlie Watts (59) i Rolling Stones spretter fremdeles rundt på scenen. Også eks-Stones Bill Wyman (64) er her ennå.

De har forsynt seg rikelig med heroin, kokain, piller, alkohol og alt mulig annet rart. Men Stones har bare fulgt i fotsporene til sine idoler: Blant rockens grunnleggere finner vi den kriminelle Chuck Berry (69 eller 75, ingen vet), Little Richard (65), Fats Domino (72) og Jerry Lee Lewis (65). Få har vel imponert oss så mye med bare å være i live som sistnevnte. Da han gjestet Stavanger for mer enn ti år siden så han mer død ut enn levende.

Stones hentet også sin inspirasjon fra bluesen. Den 80 år gamle blueslegenden John Lee Hooker står ennå på scenen. John Mayall (67) og Buddy Guy (62) er andre gamle {ndash} og tørste {ndash} bluesmenn.

Boogiegutta Francis Rossi (52) og Rick Parfitt (52) i Status Quo rocker ennå til tross for et vilt liv og ferske hjerteoperasjoner.

«The Godfather of Soul», James Brown (67), har sittet inne for drapsforsøk. Gamlingen har puttet i seg det meste. Sist han ble arrestert var han høy på englestøv.

Og bestepappaene fra 70-tallets musikkarkiver er høyst oppegående og stadig aktuelle: Bryan Ferry (54) fra Roxy Music, John Fogerty (55) fra Creedence, David Bowie (53), Rod Stewart (55), Neil Young (55), Elton John (54), Eric Clapton (55), Roger Waters (56) og David Gilmour (56) fra Pink Floyd og Ray Davies (56) fra Kinks. Joe Cocker (56) var med på legendariske Woodstock i 1969.

DETTE ER BARE NOEN av reklameguttene for Budweiser, Jack Daniel's og kokain. Ser man bort fra at enkelte, med Jimi Hendrix i spissen, faktisk døde av dopet, er det uforklarlig mange i live.

Fleetwood Mac strevde med personlige tragedier og mentale sammenbrudd, men frontfigurer som Mick Fleetwood (58) og Peter Green (54) er ennå blant oss. En fyr som blir viet stor oppmerksomhet i dag, er den gamle Velvet Underground-vokalisten Lou Reed (57). Han sang for tretti år siden åpent om stoff i «Heroin».

EVERLY BROTHERS slet med problemer. Verst var det med Don Everly (63) som hadde et alvorlig stoffmisbruk. To ganger forsøkte han å ta sitt eget liv med overdoser.

Også Ray Charles (70) hadde alle odds mot seg. Han var blind, fattig, svart og stoffmisbruker.

Bobby Bare (65) kom i 1998 ut med plata «Old Dogs», sammen med Jerry Reed (63), Mel Tillis (68) og Waylon Jennings (63). Plata handler om å bli gammel. Bobby Bare husker at det viktigste i turnébussen på 60-tallet var å få på plass ølkassene. Waylon er nå på scenen igjen etter nok et hjerneslag.

Johnny Cash (68) forteller at Gud og kona June Carter reddet livet hans. Han fikk i 1968 beskjed av legene om at han bare hadde noen måneder igjen å leve. Grunnen var et stort forbruk av piller og alkohol. Men Johnny overlevde.

Han ble rasende da verdens mestselgende artist, Garth Brooks, snakket om å slutte som 36-åring. «Dette livet er en livsstil,» tordnet han. Johnny har den siste tida flere ganger vært døden nær etter å ha fått konstatert Shy-Drager-syndromet, en hissig form for Parkinsons sykdom. Da vennene hyllet ham i New York i fjor hadde legenden ikke stått på scenen på 19 måneder. Han så fæl ut da han dukket opp på slutten av showet. Men «the man in black» overlevde både første, andre og tredje runde. Nå er han i gang med sitt niende liv og har begynt innspillingen av ny plate.

For en stund siden dukket Cash opp som gjest på et show for en god venn. Kris Kristofferson (64) gråt der og da. For han har selv overlevd 20 år på fylla. «En runde til på bar med gutta kan ta livet av meg,» hevder han. I stedet har han flyttet til Hawaii med kone og små barn. Låtskriveren, filmstjernen og sangeren gjennomgikk i fjor triple bypass , men allerede måneden etter var han på rollelistene igjen.

BÅDE KRIS OG LEONARD Cohen (66) deltok på Isle of Wight i 1970, en festival som betegnes som villere, større og mer «stein» enn Woodstock. Cohen har ikke akkurat spytta i glasset han heller, men endte i kloster.

Willie Nelson (67), en annen i kameratflokken, ble arrestert sovende i bilen sin med 60 gram marihuana, men slapp fri fordi han ble ulovlig ransaket. Willie har ellers overlevd «noen milliarder» i skattegjeld. «Ja, jeg har forsonet meg med skjebnen,» sier han.

Hva så med Ike Turner (67), som er forfulgt av skandaler, Bo Diddley (72), B.B. King (74) og ikke minst 90-årige blueslegender som fremdeles reiser verden rundt på turné? Homesick James (92) var nylig i Norge. Det ser ut som de overlever om de gjør det de vil, litt lenger.

Da jeg så Iggy Pop (52) og Johnny Winter (56) på 70-tallet ville jeg ikke veddet på at de ville bli med inn i år 2000. Men de ble med de også, gitt.

Det gjorde også Paul McCartney (58), George Harrison (57) og Ringo Starr (60) i Beatles {ndash} og de ser friskere ut enn noensinne. Det gjør ikke Gary Glitter (56), glamrockeren fra 70-tallet, som har flyktet landet etter skandaler med barneporno og narkotika.

HONKY TONK HEROES kaller de seg, det nye «pensjonistbandet» som har vært på turné i USA og er aktuelle med ny plate. Bandet består av Billy Joe Shaver (61), med vennene Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristofferson som synger Billy Joes sanger {ndash} sanger han selv har levd.

Men George Jones (69) sies å ha levd hardere enn de fleste. Han har vært alkoholiker i en årrekke, og fikk tilnavnet «No Show Jones» fordi han gikk på fylla når han skulle vært til stede på sin egen konsert. Det er ikke så lenge siden han ble båret mer død enn levende ut fra vraket av bilen sin. Politiet konstaterte fyllekjøring. I dag synger han igjen.

David Allan Coe (61) satt fengslet for drap og synger om kvinner og whisky.

Ramblin' Jack Elliott (69) er «guru» for de fleste i denne gjengen. Han var der det skjedde, tuslet rundt beina til Woody Guthrie i hans siste leveår, og sies å være mer Woody enn Guthrie selv. Elliott er hovedfiguren i Beat-poeten Jack Kerouacs legendariske bok «On the Road». Horder av stjerneartister og musikkjournalister følger gjerne etter, bare for å lytte til gubbens historier i svært livlig lag med høy whiskyfaktor.

En av dem er Guy Clark (59), låtskriver som har gjestet Norge. Han forteller: «Livet mitt ble forandret etter å ha hørt Jack. Siden da har vi fortalt Ramblin' Jack-historier til vi gikk tom for whisky.»

I år 2000 finner vi flere av gamlingene på Norges-turné. Joe Cocker og Bob Dylan (59) var her nylig. Bryan Ferry, Billy Joe Shaver og Willie Nelson kommer. Så i år har du muligheten til selv å se og høre bestefar rocke. De er litt mer rustne i stemmen, men de er i live. Og de har historier nok til å få de mest garvede musikkjournalister til å sitte mer lydhøre enn artistenes barnebarn. Å spekulere på om full frihet er en trivselsfaktor som forlenger livet kan bli en farlig hentydning, så den lar vi ligge.

Vi bare konstaterer at vi er glade de er her.