«HALO»: På fredag har «Mission: Impossible - Fallout» norgespremiere. Se det halsbrekkende stuntet på 1:52 i traileren, eller i videoen lenger nede. Video: Paramount Pictures Vis mer

«Mission: Impossible - Fallout»

Se det forbudte Tom Cruise-stuntet: - Enorm risiko

Ingen land ville la Paramount Pictures filme det livsfarlige stuntet - unntatt ett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke hadde den sjette filmen i «Mission: Impossible»-serien premiere i USA, og førstkommende fredag har den norgespremiere. Den har allerede rukket å bli rost opp i skyene av kritikerne - blant annet av Dagbladets anmelder - men de oppsiktsvekkende gode anmeldelsene er ikke det eneste som gjør den spesiell.

I filmens åpningsscene stuper Ethan Hunt (Tom Cruise) ut fra et fly over Paris. Dette er ikke avanserte dataeffekter - 55 år gamle Tom Cruise hoppet faktisk ut av et fly, og ble under filminnspillingen den første skuespilleren i historien til å utføre et såkalt «HALO»-hopp for en film. Dette melder The Wrap.

«HALO» står for «high altitude, low opening», og er en militær fallskjermteknikk med røtter tilbake til 1960-tallet.

«HALO»-hopp anses som så risikabelt at ingen land i verden tillater sivile å prøve seg - unntatt ett.

Paris-scenen måtte derfor spilles inn i De forente arabiske emirater, det eneste landet som tillot Paramount Pictures å filme det halsbrekkende stuntet, som ifølge USA Today tok over et år å planlegge.

Våghals

- Vi har snakket om denne scenen i flere år, sier regissør Christopher McQuarrie i en video produsert av Paramount Pictures (se over).

Cruise hopper fra nesten 10 km over bakken, fra et fly med en topphastighet på 255 kilometer i timen. Han åpner ikke fallskjermen før 600 meter over bakken.

Skuespilleren faller i 320 kilometer i timen, og må koordinere hoppet slik at han lander under en meter fra kameramannen.

<strong>IKKE REDD:</strong> Tom Cruise (55) er kjent for å gjøre sine egne stunt. Foto: Paramount Pictures.
IKKE REDD: Tom Cruise (55) er kjent for å gjøre sine egne stunt. Foto: Paramount Pictures. Vis mer

- I disse filmene handler det om å gjøre alt som er fysisk mulig, uten å drepe Tom, uttalte regissør Christopher McQuarrie til USA Today.

Hjelmen Cruise har på seg i scenen, ble utviklet av filmteamet spesielt til hoppscenen, og tjener to hensikter. I tillegg til å fungere som oksygenmaske, lyser den også opp skuespillerens ansikt, så publikum kan se ham tydelig mens han styrter mot bakken. Hjelmen beskrives som «både en rekvisitt og et livreddende instrument».

- Publikum kan se når det er juks, sier stuntkoordinator Wade Eastwood i Paramount-videoen.

- Der er det viktig å gjøre alt på ekte.

Fryktet luftkollisjon

Produsent Jake Myers sier de var smertelig bevisst på farene knyttet til stuntet.

- Det er enorm risiko knyttet til et slikt stunt, blant annet for oksygenmangel og trykkfallssyke.

For å unngå dette måtte alle involvert i filmingen puste ren oksygen i 20 minutter før flyet tok av.

Myers sier de også fryktet at Cruise kunne kollidere med kameramannen eller andre i lufta - i flere hundre kilometer i timen.

Ifølge The Wrap øvde også Cruise i en vindtunnel før filmingen begynte.

Skuespill i fritt fall

En fotograf med kamerahjelm filmet Cruise under hele hoppet. Fotografen hoppet baklengs fra flyet sekunder før Cruise, og de to måtte hele tiden være oppmerksom på avstanden seg imellom. Cruise måtte være i rollen som Ethan Hunt hele veien fra hoppet til føttene hans traff bakken.

- Man må alltid forholde seg til klokka når man spiller inn en film, sier produsent Jake Myers i videoen.

- Men sjeldent i form av jordas overflate som raser mot deg.

<strong>NERVØS:</strong> - Hovedforskjellen mellom å se Tom gjøre stunt på settet og på kino, er at på kino vet du at han lever etterpå, sa skuespillerkollega Simon Pegg til The Wrap.
NERVØS: - Hovedforskjellen mellom å se Tom gjøre stunt på settet og på kino, er at på kino vet du at han lever etterpå, sa skuespillerkollega Simon Pegg til The Wrap. Vis mer

Det tok 106 hopp før scenen satt.

- Hver arbeidsdag var stressende, sa medskuespiller Simon Pegg ifølge USA Today etter en pressevisning av filmen - og legger til at han på ett tidspunkt trodde Cruise hadde omkommet.

- Vi visste ikke om vi kom til å se ham i morgen.

Cruise slapp heller ikke unna nervene.

- Det er enormt mye å huske, sier han til The Wrap.

- Jeg må være bevisst avstanden mellom meg selv og kameramannen når jeg hopper. Jeg må være bevisst hvor kameraet til enhver tid befinner seg. Samtidig må jeg huske replikkene mine, og jeg må følge med på høyden, så jeg vet når jeg skal løse ut fallskjermen.

McQuarrie fortalte The Wrap at han ville filme scenen i skumringen. Dette ga teamet et vindu på nøyaktig tre minutter hvor lyset var helt riktig - én gang om dagen.

<strong>FRISTER SKJEBNEN:</strong> I «Mission: Impossible»-filmene handler det om å «gjøre alt som er fysisk mulig, uten å drepe Tom», ifølge regissør Christopher McQuarrie. Foto: NTB Scanpix.
FRISTER SKJEBNEN: I «Mission: Impossible»-filmene handler det om å «gjøre alt som er fysisk mulig, uten å drepe Tom», ifølge regissør Christopher McQuarrie. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Når vi ikke fikk det til, dro vi tilbake dagen etter og gjorde det igjen.

Fikk låne militære fly

Liberale fallskjermlover er ikke det eneste som lokket Paramount til De forente arabiske emirater. Ifølge The Hollywood Reporter så de etter et bestemt type fly - et såkalt C-17 - som militæret i emiratene tilfeldigvis har flere av.

Militæret lot også Paramount bruke en militær hangar, i tillegg til flere andre fasiliteter.

- Paramount fikk tilgang til dekompresjonskamre, som var i beredskap hele tiden mens innspillingen foregikk, sier Mariam Abdullah, produksjonsansvarlig i twofour54, ifølge The Hollywood Reporter. Twofour54 er et medieselskap i Abu Dhabi, som sammen med Abu Dhabi Film Commission samarbeidet med Paramount.

- Vi hadde også et medisinsk evakueringsteam til stede hver dag under treninga, øvelseshoppene og den faktiske filmingen, sier han videre.

Medisinsk helsepersonell og sivilforsvaret var også til stede under hele innspillingen.

«Mission: Impossible - Fallout» har norgespremiere 3. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer