HISTORISK: Av alle bilder i verden er dette det første som noensinne ble lagt ut på nettet. Foto: Silvio de Gennaro
HISTORISK: Av alle bilder i verden er dette det første som noensinne ble lagt ut på nettet. Foto: Silvio de GennaroVis mer

Se det første bildet som noensinne ble publisert på nettet

Fysikerpopstjerner skrev seg inn i internetthistorien.

Amerikanske Vice trykket denne uken historien om det første bildet som noensinne ble publisert på nettet.

Bildet viser fysikerbandet «Les Horribles Cernettes», eller forkortet LHC, altså partikkelakselleratoren til forskningsgruppen CERN som nylig oppdaget Higgs-bosonet. Den 18. juli er det akkurat 20 år siden bildet ble lagt ut.

Bare fysikere Forklaringen er enkel:
- I '92-'93 var det nesten bare fysikere som brukte internett, sier Silvio de Gennaro, CERN-fysikeren som tok bildet. Les Horribles Cernettes var et slags husband i forskningsmiljøet.

Så da webutvikleren Jean-François Groff trengte et bilde å legge ut, gikk han bare et par plasser bort på kontoret og fikk Gennaro til å gi ham et bilde av jentegruppen.

Tilfeldig historieskriving Det er nok sant som de Gennaro sier det:
- Når historien skrives, vet du ikke at du står i den.

Historiske «første gang»-hendelser som denne er ofte tilfeldige, skal vi tro ekspertene. Verdens første fotografi var til sammenligning av et tak, sett fra et vindu.

Sex selger På spørsmål om hvorfor webutvikleren Groff valgte akkurat dette bildet, sier han spøkefullt: «Sex selger!». På tidspunktet var det fortsatt nødvendig å forsvare hvorfor internett var nyttig.

- Plasser en vakker dame i media, og folk legger merke til mediet, sier han.

Den virkelige revolusjonen med bildet var imidlertid å vise at den kunne brukes til noe gøy, og ikke bare til å utveksle forskningsdata, slik mediet hovedsakelig ble brukt den gangen.

Obskurt historieobjekt Fotohistorikeren Robin Kelsey fra Harvard er fascinert av at bildet nå blir gjenstand for historisk analyse.
- Det er spennende - særlig for oss som er litt eldre - å innse at denne teknologien, som fortsatt føles så ny, allerede har sin egen form for arkeologi, sier han til Vice.

Foto: Silvio de Gennaro
Foto: Silvio de Gennaro Vis mer

De Gennaro er på sin side litt bitter for at musikken til Les Horribles Cernettes alltid har kommet i skyggen av det halvkjente nettbildet.

For å bøte på det, legger vi inn noen linker til videoene deres her, alle med passende nettbaserte eller fysiker-titler: LHC-Collider, Mr Higgs, og ikke minst, Surfing on the Web.  

ORIGINALBILDET: Slik ser originalen ut. Foto: Silvio de Gennaro
ORIGINALBILDET: Slik ser originalen ut. Foto: Silvio de Gennaro Vis mer