Se det første klippet fra «Kurt blir grusom»

- Barten til Kurt er viktig, sier regissøren

(Dagbladet.no): Ned en trang trapp til en kjellerlabyrint, gjennom trange korridorer, opp en bratt trapp (pass hodet) og inn en dør sitter regissør Rasmus Sivertsen og gleder seg til å vise frem det første offisielle klippet fra animasjonsfilmen Kurt blir grusom. Filmen er bygget på Erlend Loes barnebøker om Kurt og hans familie, og blir en helaftens 3D-animert barnefilm.

- Dette er det første minuttet av filmen som er ferdig rendret, sier Sivertsen og starter klippet som utgjør ett minutt av filmen med ferdig lyd og bilde.

- Dette er helt tidlig i filmen og vi møter Kurt på kaia for å se hvor flink han er til å kjøre truck, mumler Sivertsen og glemmer at Dagbladet.no er til stede. Han forsvinner inn i filmklippet som spiller på skjermen.

Mange arbeidstimer

Klippet som ligger øverst i denne saken rommer veldig mange arbeidstimer. Sivertsen forteller at animatørene leverer tre sekunder ferdig tegnefilm om dagen. I tillegg kommer lydlegging og rendring.

- Vi startet først med tanken om at «Kurt blir grusom» skulle bli en kortfilm, sier Sivertsen som følte at tiden var inne til å ta steget inn i langfilmformatet.

Det er multikunstneren Kim Hjortøy som har illustret barnebøkene om Kurt. Animasjonsteamet brukte et halvt år på å skisse frem Hjortøys strek for å komme så nær orginalen som mulig.

Produsent Cornelia Boysen fra Nordisk Film forteller at hele prosessen har tatt fire år.

Se det første klippet fra «Kurt blir grusom»

- Vi brukte vel tre år på å få finansieringen i orden og ett år på produksjonen, sier Boysen.

Når teamet bestemt seg for langfilm følte regissør Sivertsen at boka Kurt blir Grusom ble for kort.

- Vi kombinerte da «Kurt blir grusom» med «Kurt Quo Vadis» for å lage en lengre historie.

Totalt jobber det rundt 40 personer på produksjonen.

- Det sitter 20 personer i Danmark og jobber med rendringen. Der lyssetter de og fargelegger animasjonene. I tillegg har vi vært 20 personer her på Quisten.

Knuser Oslo

Erlend Loes underfundige barneunivers henvender seg både til voksne og barn.

- Det er mye fysisk humor i filmen. Det er morsomt å overdrive. I tillegg har vi en dialog som snakker til den eldre målgruppa, sier Sivertsen.

Langfilmkonsulent i Norsk filmfond Nikolaj Frobenius tror filmen har potensiale til å nå ut til et stort ungt og et stort voksent publikum.

- Kombinasjonen av sympati for hovedpersonens situasjon og hans temmelig uforutsigbare handlinger, gjør at historien virker både overskuddspreget, sprø, morsom og varm. Samtidig går det an å lese en alvorligere tematisk klangbunn inn i historien, sier Nikolaj Frobenius til filmfondets nettside.

- Det er jo en historie om Kurt i 40-års krise, sier Sivertsen.

Kurt får vite at det å kjøre truck ikke er viktig. Han er den beste på å kjøre truck i hele verden så filmen handler om at han mister mye av sitt selvbilde. For Kurt er det viktig å få status.

Kurt må i filmen gjennom en del prøvelser. Han forsøker seg som lege, noe som ikke går veldig bra. Så får han en diamant i belønning for å ha reddet en sjømann. Den selger han for 50 millioner kroner, og det er heller ikke sunt for ham. Han bruker pengene til å prøve å bli statsminister.

Til slutt blir han så furten og sint at han knuser store deler av Oslo.

Stjernespekket casting

Kurts stemme leses av komiker Atle Antonsen. Sivertsen mener Antonsen har gjort en kjempejobb i å tilnærme seg karakteren.

- Han er furten og barnsling. Veldig bra, sier Sivertsen.

- Kurt er samtidig som et stort barn. Han er jo barnekarakteren i filmen. Han reagerer som et barn, eller kanskje som voksne skulle ønske at de kunne reagere i visse situasjoner.

Jon Øygarden spiller Kurts nemesis Dr Petter, Aksel Hennie trakterer Lille Bud, Kurts sønn.

- Han er voksenkarakteren i filmen. Han har en mørk og grov stemme som Aksel har gjort veldig fin, sier Sivertsen.

- Både jeg og hele teamet føler at dette er den morsomste produksjonen vi har jobbet på så langt. Det er utrolig gøy.

Filmen får premiere 31. oktober.

PRESISJONSLASTING: </B> Kurt brifer med trucken.
<B>SLIK SER DET UT I KURTS VERDEN:</B> «Kurt blir grusom» blir en 3D-animert langfilm.
FORNØYD REGISSØR:</B> - Både jeg og hele teamet føler at dette er den morsomste produksjonen vi har jobbet på så langt, sier regissør Rasmus A. Sivertsen.
BART:</B> Barten er viktig for å uttrykke Kurts hmør.