Se det, ja!

Om det ikke direkte er skjedd et under siden Thomas Giertsens både famlende og utflytende showpremiere i Drammen i høst, så er Oslo-premieren et bevis på at også en standuper kommer langt med ydmykt arbeid. For denne gang går showet ikke rett vest, men rett hjem.

Den pompøse teateråpningen er vekk, nå er det fandenivoldsk rett på både sak og person. Thomas Giertsen har tildelt seg selv 4624 sekunder å slå ihjel, og med ny energi i et helt nytt tempo flyr tida målbevisst på autopilot.

Da blir det ikke tid til mange sleivspark, amatørskuespilleri, endeløse egotripper uten mål og mening eller interne historier for de internt utvalgte.

Skjønt sleivsparkene slipper vi ikke helt unna denne gangen heller. Mette Marit, fulle fotballgutter og Frp's bytullinger m.fl. får hvert sitt. Men som oftest sparker han i hvert fall oppover mot offentlige personer, selv om noen av sparkene er høyst pinlig private, og han mobber både navngitte og forsvarsløse underliv.

Det beste ved gårsdagens Oslo-premiere er at TV-stjernen Giertsen har sluttet å bruke kamera som speil for sitt eget selvbilde. Det gir ham direkte kontakt med salen, som i sin tur gir ham nytt påfyll av energi, og det gjør sarkasmene hjerteligere.

Mye helt avgjørende regiarbeid må ha vært investert i denne standupforestillingen siden sist. Bortsett fra førstehjelp til Giertsen på scenen, er teksten kuttet og komprimert med kyndig hånd. Det er det både blitt frydefull ondskap og lattermild glede av. I går hadde han dessuten en god sekundant på første benk, kanskje utplassert, men i hvert fall en sterkt utagerende testosteronbombe med markeringsbehov. Publikum ellers vandrer ustoppelig ut og inn hvert sekund. Antakelig for, som Giertsen sier, «å sjekke kroppen sin hele tiden». Det er vårt siste velferdssymptom. Han dveler med glede ved flere, som Gerhardsen-generasjonens Spania-flukt, 68-ernes samfunnsengasjement - nå som mobilhat - og helsestudioenes juks og jål.

Jo, en veltrimmet Thomas Giertsen holder oss i ånde gjennom 4624 sekunder og vel så det.

LØFTER SEG: Thomas Giertsen shov har tatt seg kraftig opp.Foto: OLA SÆTHER