Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se Dynamo trylle vekk vannet før det på magisk vis fyller opp vannflaska

- Det er det eldste trikset i boka, men bra gjennomført, sier norsk magikerlegende. Avslører du trikset?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Dynamo, eller Steven Frayne, er en av verdens heteste tryllekunstnere og i kveld klokka 21 starter sesong 2 av tv-serien hans «Et magisk liv» på Discovery Channel. I forrige sesong gikk 29-åringen fra Bradford blant annet over Themsen og gikk gjennom en glassvegg foran øynene til Manchester United-stjerna Rio Ferdinand.

I sommer, da han egentlig hadde en velfortjent pause, vant han 10 000 pund på å tippe riktig utfall i alle kvartfinalene, semifinalene og finalen i fotball-EM. I tillegg plukket han hvilke kamper som gikk til straffer - og at Spania ville vinne med minst to mål over Italia i finalen.

Takket være sin tv-vennlige personlighet og evne til å gjennomføre triksene ute blant folk på gata, for ikke å snakke om at han stadig har kjendiser på besøk, vant første sesong prisen for årets underholdningsprogram i England.

Forsvinner i løse lufta Dagbladet fikk sammen med journalister fra sju andre europeiske aviser slå av en prat med magikeren om sesongen som starter i kveld. En sesong der Dynamo blant annet går rett ned fasaden til LA Times-bygningen, får mobiltelefoner til å sveve og forsvinner i løse lufta gjennom gulvet på et kjøpesenter foran titalls vantro skuelystne. Kun den løse joggedressen ligger igjen på det massive gulvet.

- Hvis jeg kunne velge én overmenneskelig kraft, ville jeg valgt å kunne være usynlig, sier Dynamo i intervjuet.

- Men er det ikke et problem at du er naken, når du dukker opp igjen etter å ha forsvunnet?

- Det kommer an på hvor jeg ender. Det kan være litt ubehagelig hvis jeg ender opp i en fin restaurant og plutselig sitter der i bare undertøyet. Men da jeg forsvant på kjøpesenteret var jeg veldig trøtt, så jeg forsvant og endte opp hjemme i min egen seng, fleiper Dynamo.

- Kåre Conradi har gjort det samme Magiker Bjørn David Fevåg, kjent under navnet Davido, er leder av den norske tryllekunstnerforeningen Den magiske Cirkel. Han kjenner godt til Dynamo og setter pris på oppmerksomheten han skaffer til bransjen. Samtidig lar ikke Davido seg imponere nevneverdig av selve triksene.

Til trikset der Dynamo forsvinner i løse lufta inne på et kjøpesenter, påpeker Davido at det har vært gjort før av folk som ikke er kjent for å være gode til å trylle.

- Hvis du var på Torshov-teateret for 12-13-år siden, hadde du sett Kåre Conradi forsvinne på samme måten. Dynamo gjør det i en fin innpakning og det synes jeg er kult, men metodene her er gamle, sier Davido, som to ganger har fått førstepremie i tryllekunstnernes VM.

- Det Dynamo gjør er at han gir inntrykk av at triksene kan gjøres hvor som helst. Det er ikke akkurat tilfelle, sier Davido lurt.

- Det krever større forberedelser enn det man ser på skjermen i en tv-serie.

Verdens eldste triks Et av triksene Dynamo gjør i den kommende sesongen er en variant av begerspillet (se video i saken), der 29-åringen heller vann i tre kopper og får det til å forsvinne, før han fyller opp vannflaska igjen mens korken er på og han kun vagger svakt på den.

- Det er det trikset som i utgangspunktet er det eldste innen trylling. Det vanligste er med en gall som tilskuerne skal gjette hvor er, og så har tryllekunstneren gjerne flere baller. I det neste møte i Den magiske cirkel er begerspillet faktisk tema. Jeg tror Dynamo ville gjort det skarpt med den varianten han har i programmet, sier Davido.

Dynamo har flere ganger blitt utnevnt til en av verdens beste tryllekunstnere, men skal vi tro Davido er det nok et stykke igjen dit, selv om showfaktoren er i verdensklasse. Hovedpersonen selv er bare ydmyk når han får spørsmålet.

- Jeg er bare en enkel fyr som elsker trylling, og jeg kommer bare til å fortsette med det jeg gjør. Hver dag lærer jeg noe nytt og hver dag blir jeg bedre, sier Dynamo.

- Aldri blitt avslørt Et spørsmål mange stiller tryllekunstnere er om de selv blir lurt av sine kolleger. Dynamo trekker fram to triks han overhodet ikke forstår.

- Når Penn & Teller skyter hverandre i ansiktet og fanger kulene i tenna, så skjønner jeg ikke hvordan de gjør det. Så har du David Copperfield ... da jeg så ham bli saget i to, mens man kan se ham, og så ser at han beveger beina sine - hvordan gjør han det?

- Har du selv noen gang blitt «avslørt» når du tryller på gata midt blant folk, at noen gjennomskuer triksene dine?

- Nei, det har aldri skjedd, enkelt og greit fordi jeg improviserer så mye. Så når noe går galt og jeg ikke klarer det jeg prøver på, så vil uansett publikum bli like imponert av noe helt annet. Det blir som en komiker som mislykkes med en vits, da vender en dyktig komiker det til noe enda morsommere, sier Dynamo.

- Øyeblikkets magi Dynamo er en del av den nye generasjonen tryllekunstnere som ofte opptrer ute blant folk og som startet karrieren på YouTube. Davido merker at unggutta er med å skape interesse for yrket sitt.

- De nye opptrer i det offentlige rom og bruker media på en helt annen måte. De er absolutt med på å dra opp interessen, og vi opplever veldig pågang til Den magiske cirkel, sier Davido.

- Hva må man gjøre for å bli medlem og få tilgang til alle tryllekunstnerhemmelighetene?

- Man må dokumentere ferdigheter og interesse. Vi er strenge på at man ikke bare kommer og ikke deler noe tilbake.

- Og det er fortsatt en dødssynd å avsløre et triks?

- Ja, det er forsåvidt det. Det er jo ikke noe poeng at publikum skal gjennomskue hjemmeligheten, opplevelsen er å se noe man ikke forstår. Det er øyeblikkets magi vi er ute etter, sier Davido.

Du kan altså se Dynamo klokka 21 i kveld, mens vil du prøve å bli medlem i Den magiske cirkel besøker du hjemmesiden deres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!