Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se, en idiotsikker enhjulssykkel

Eller er det en kontorstol for ekstremt late?

||| (Dagbladet.no): Disse japanerne, disse japanerne. Nå har de skrudd sammen noe som minner om en en blanding av roboten Asimo og den amerikanske transportløsningen Segway: Eksperimentkjøretøy-duppeditten U3-X, som produsenten Honda kaller «personlig mobilitetsteknologi».

Konseptet er ikke helt nytt, men ble vist fram i forbindelse med bilutstillingen i Tokyo.

U3-X bruker noe japanerne kaller HOT (Honda Omni Traction Drive System), der det ene hjulet styrer i alle retninger, inkludert direkte til sidene. Som på Segway er det en blanding av servomotorer og bevegelsessensorer som holder kjøretøyer på rett kjøl, tilsynelatende i strid med opptil flere naturlover.

Når brukeren flytter kroppsvekten framover, bakover eller til en av sidene, styrer U3-X i den retningen, mens teknologien sørger for at brukeren ikke ender med nesa i asfalten.

Dingsens ene, store hjul er i virkeligheten satt sammen av mange små hjul montert på tvers av rulleretningen. Når alle hjulene jobber sammen fungerer de som ett stort hjul, men kan også operere individuelt for å styre enheten på tvers av lengdeaksen.

U3-X veier under ti kilo, og drives av et oppladbart lithium ion-batteri med driftstid på en time.

Ut fra videoen å dømme, later topphastigheten til å ligge omtrent i lav gangfart. Noe som selvsagt vil få surmagede skeptikere til å reise spørsmålet om det ikke rett og slett hadde vært både enklere, sunnere og raskere å gå.

Se mer video av U3-X hos CNN.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling