Se! En stjerne!

Hvem er det som kliner med dama i den grønne kjolen? FREDAG ble med på kjendisjakt i Edinburgh.

- HALLA! Vi hadde tittet forbi den lille muskelbunten med oransj skjorte opp mot VIP-området en stund. Hadde sett konturen av en sixpence i skinn, to lepper som glinset, en hvit og blå sportsjakke med adidas-striper nedover armene.

- Jeg skal spille min andre singel for dere. Og for at den skal få den riktige presentasjonen, må jeg gjøre det selv. Putt henda i været.

Jaggu var det Missy Elliott. Kvelden var redda.

DET HADDE STARTET sånn passe greit med en dame i en bladsjappe på Heathrow. Hun hadde oppspilt fortalt en kollega av fotografen om Justin Timberlake. Sure Justin Timberlake som hadde sutret fordi MTV kun hadde kostet på ham en økonomibillett på flyturen over til Edinburgh. Og da vi selv landet i Edinburgh, så var det kjendiser i lufta. Kylie hadde kommer dagen før og var på coveret av alle lokalavisene. Riktignok hadde ikke den sjarmerende taxisjåføren sett noen som helst, men han fortalte veldig åpenhjertig at han godt kunne tenke seg å bli sugd av Beyoncé. Det var ikke noe å legge skjul på.

PÅ ALLE STORE arrangementer blir det hvisket om hemmelige intimkonserter med de store stjernene. Madonna gjorde det i Stockholm i 2000, dancehallstjernen Sean Paul skulle gjøre det i Edinburgh denne kvelden. Det var i hvert fall slik vi hadde forstått det. Exclusive. Sean Paul . Han som synger med Beyoncé på «Baby Boy». Men utenfor Corn Exchange i Edinburgh var det lite som minnet om eksklusivitet. Rånebilene surret rundt lokalet som fluer, og de lokale jentene så ut som om de skulle på «Idol»-audition på Leira. Og jaggu kom ikke reporterene fra norske Topp og Se og Hør ruslende også. Det begynte å demre for oss at det kanskje ikke var det hotteste stedet i byen.

- Kan dere være litt stille? Det blir gitt en viktig orientering over høyttaleren nå, sa den tunge vekterdama.

Og ganske riktig.

- Vi har mottatt en bombetrussel. Den som vil, kan forlate lokalet.

Den som vil? Vi rista på hodet og gikk inn i konsertlokalet. Og etter tre låter med Sean Paul og hans heftige dansere, gikk vi ut igjen.

MTV-damene mente Missy Elliott skulle på Sean Pauls etterfest. Men Se og Hør hadde sett Justin Timberlake på Balmoral Hotel.

Vi tok en taxi dit.

SOM JOURNALIST kommer man lett til stjernene, til gjengjeld kommer man aldri skikkelig nært, det er sjelden man får være med på den virkelige moroa. For å si det sånn.

Og i Edinburgh vil stjernene virkelig ha det gøy. Det er jo slektstreff for alle med stjerneblod i årene.

Fotografen bytter ut sine svære digitalkameraer med mitt lille digitalkamera, og vi fortsetter jakten på den virkelige moroa. Vi kjører opp og ned George Street. Forbi Opal Lounge - der plateselskapet BMG skal ha sin etterfest i kveld. Forbi The Dome, der vaktene oppdaget digitalkameraet til Topp.

Til slutt ender vi opp på Carlton Hotel. Der er det ingen. Skjønt Se og Hør-jenta mener noen av de mørke gutta på andre siden av lobbyen ligner mistenkelig mye på Pharrell Williams.

Det var det ikke.

- Vi er danserne til Missy Elliott og Beyoncé, men vi har blitt dumpet her av sjåføren vår.

- Hvor er det ting skjer i kveld, hvor er alle?

- De er på Sean Paul-konserten.

- Den er over, og det var ingen der, men det er visst en etterfest, forklarer vi.

- Da er de der, sier gutta og ber om å få navnet på etterfest-klubben.

DET ER ET PAR fordeler med at MTV Europe Music Awards er lagt til Edinburgh. Ikke bare er det en liten by, men (som briter flest) skottene ser bare ikke spesielt bra ut. I Edinburgh er det både dårlig vær og dårlige klær. Generelt er skottene også såpass star-struck at de ikke tør annet enn å vente utenfor kjendisenes hoteller til de blir skikkelig drita, for deretter å bli stoppet før de når døra.

Vi, derimot, baner oss verdensvant inn på Balmoral Hotel, fotografen med sekken full av kamerautstyr. Og vi har akkurat fått drikke på bordet, da 20-åringen fra Se og Hør lener seg lurt framover.

- Ikke snu dere, men hun som synger «White Flag» (artisten Dido, journ.anm), sitter rett bak oss.

Alle stirrer.

- Nei, nei, ikke snu dere, jeg er nesten helt sikker.

Det er ikke Dido. Nå hviner Se og Hør igjen.

- Åh gud, det er Susanne fra Daily Mirror.

Men det er ikke Susanne heller.

- Der gikk Dido, utbryter Se og Hør igjen.

Alle stirrer, men for sent, det som kan ha vært Dido, visstnok iført hvite cordfløyelsbukser er borte i trappa. Det er på tide å komme seg videre.

VI FINNER EDINBURGH ARENA folketomt og øde. Det er her Missy Elliott er ventet å ankomme. Det er her Sean Paul har annonsert etterfest. Stille. Vi rusler inn. Ingen. Av med jakka, et kamera beslaglagt, og ned trappa. Og der er det folk. En hel haug. Det syder og koker og ser helt jævlig ut. Tenk deg strippeklubben i «From Dusk til Dawn» blandet med en Taco Bell-restaurant. Og så henter du en engelsk gjeng på sydentur til Tenerife som du plasserer på dansegulvet, da har du bildet foran deg. Men, jøss, det er svært og det er mange dører med oransje muskelmenn foran. VIP.

Det er da vi får øye på det som kan være Missy Elliott, og snart viser seg å være nettopp det. Hun er liten og litt slankere enn forventet. Hun har et glass Champagne i hånden og, er det mulig? En fyr kommer og henter Se og Hør-dama inn til VIP-rommet! Saklig. Jenta fra Topp hadde fått et «access all areas-pass» til Sean Paul-konserten. Nå har hun hentet eieren av stedet, som har fått henne inn på VIP-rommet. Så har hun sendt bud på Se og Hør-venninna.

Men det gjør lite. For når Se og Hør tramper inn, tramper Missy ut. Hun trasker bort til dj-en, alle på dansegulvet virrer nå litt på hodet og kjenner ferten av kjendis, men så er Missy og livvaktene pluteslig oppe ved dj-en.

Og hva f...? Der står Pharrell midt på dansegulvet og kliner med en dame i grønn kjole.

Så retter vi ryggen, buster til håret og går rett inn på VIP-området.

INGEN på Edinburgh Arena vet egentlig hvordan kjendisene ser ut. Superprodusenten får stå i fred i flere minutter, før et lys går opp for noen jenter som skal ha klem, og alle guttene med Nike Air Force 1 skal bli tatt bilde av med fingrene sprikende til alle kanter ved siden av stjerna.

- Jeg ville sagt at jeg elsker ham, at han ikke må gifte seg med Cameron. Han må gifte seg med meg istedet, sier Debbie Grant (16) fra Edinburgh, hun står og venter utenfor Balmoral Hotel med to venninner.

- Hva med vennenne dine, da?

- Eh. Vi... vi kunne hatt en stor orgie og greier?

Noen hundre meter lenger opp, på Scotsman Hotel, står det som skal være Edinburghs største Justin Timberlake-fan. Louise Hamilton på 17 år er vaskedame på et av sykehusene i byen, men først og fremst Timberlake-fan. Derfor har hun vært utenfor The Scotsman helt siden venninnen Wendy så Justin i hotellvinduet dagen før. Hun er forbanna på seg selv fordi hun var fem sekunder unna å treffe Justin på et tidspunkt.

Venninna Emma Duffy, også hun vaskedame, har rosa outfit fra topp til tå og vondt i beina etter å ha sprunget ned trappene ved siden av hotellet for å få et glimt av artisten Pink på vei inn i en Mercedes.

- Vokalisten i R.E.M bor her også forteller, Louise.

Men når Michael Stipe (R.E.M-vokalist, journ.anm) rusler sakte forbi bare minutter senere, legger hun ikke en gang merke til ham.

- Åh faen. Var det ham? Jaja.

I FRED MED DAMER: Pharrell Williams er på vei ut med et haleheng av ivrige jenter. Superprodusenten og frontfiguren i gruppa N.E.R.D, som også har en lovende solokarriere på gang, fikk gå forholdsvis i fred for skotter på kjendisjakt. Til Dagbladet sa han: - Yeah, I can pose. Ikke verst.
ÅH! JUSTIN! ÅH! Emma Duffy (16, med piercing) og Louise Hamilton (17, med bøttehatt), lot vasking være vasking og brukte onsdag og torsdag denne uken på å kikke etter Justin Timberlake. Louise hadde sett Range Roveren han hadde kjørt bort i. Louise hadde vondt i føttene på grunn av Pink.
EXCLUSIVE: FREDAG hadde fått billetter til den eklusive Sean Paul-konserten - det hadde også 1000 fulle ungdommer, men ikke fyren som ringte inn bombetrussel. Dagen etter kunne vi lese at Dido hadde spilt for 250 stykker litt lenger ned i gata. Dough!
IVRIG: Missy Elliott var i strålende form og trasket ut av VIP-området og gjorde to låter for forvirrede skotter på nattklubben Edinburgh Arena. Hun var mindre enn man skulle tro og jævlig blid. Dagen etter hørte vi rykter om at hun hadde vært full. Uhu.