Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se et utdrag fra TV 2s «høyrevridde» debattprogram

«Harde fakta» har premiere i kveld.

- En journalist ringer noen han synes synd på. Vedkommende sier at vi trenger mer penger og flere regler. Deretter ringer journalisten en politiker som lover mer penger og fler regler.

Dette er oppskriften på norsk nyhetsjournalistikk, ifølge Jon Hustad, selv journalist i avisa Dag og Tid og fra og med i kveld programleder på TV 2 med debattprogrammet «Harde fakta».

Som snur på flisa ved å fokusere på «tåpelige byråkratiske forordninger og offentlig sløseri med skattepenger». Dette som «år for år gjør landet mindre bærekraftig og varer og tjenester dyrere», alt ifølge Hustad sjøl.

- Der andre synes synd på uføretrygdede, synes vi synd på de som må betale for uføretrygden. Når hørte du sist en politiker snakke om at vi må kutte utgifter? spør han retorisk.

- Er ikke det selve mantraet i Europa om dagen?

- Men ikke i Norge. Norge lever i en boble, sier han.

Lobbygrupper I videoen over ser du et utdrag fra kveldens premiereprogram, som handler om byggeforskrifter.

- En av ti norske hus er utsatt for høy radonstråling, som gir kreft. Derfor har regjeringen, påvirket av lobbygrupper og membranselgere, pålagt alle hus beskyttelse fra slik stråling. Det 60 000 kroner ekstra. Samtidig med et massivt press på boligmarkedet gjøres altså boligene dyrere. Og slike eksempler er Norge tjåka fullt av, sier Hustad.

At alle nye hus skal utformes slik at de fungerer for den ene prosenten av nordmenn som sitter i rullestol, er et annet eksempel.

- Det sparer vel Staten for penger til sykehjemsplasser på sikt?

- Det er likevel blodig urettferdig at unge som skal inn på boligmarkedet må betale mer for å bygge et nytt hus, kontrer Hustad.

Facebook-Høyre Om programmet kan framstå som en gavepakke til høyresiden i politikken - Hustad og flere av hans redaksjonsmedlemmer har pådratt seg økenavnet «Facebook-Høyre» etter til dels hissige debatter i sosiale medier - forsikrer programlederen selv at han mener idioti er likt fordelt på de politiske partiene.

- Det er ingen partier som går inn for å redusere offentlig sløsing. Hvis «Harde fakta» er høyrevridd er det på samme måte som Onkel Skrue er høyrevridd. Hans instinkt er jo at å bruke penger er å sløse med penger.

Dessuten skal motstridende synspunkter fram.

- Vi vil jo ikke ha noen i studio som mener akkurat det samme som meg. Vi vil ha en god samtale om Staten bruker for mye penger.

- Tror du «Harde fakta» vil føre til færre byråkratiske regler og mindre offentlig pengesløseri?

- Man kan jo alltids håpe. Men så lenge det er olje i Nordsjøen vil nok politikerne bare fortsette å bruke mer. Håpet får være at folk blir mer bevisste på det, sier Hustad.

Les også komiker Dag Sørås' kronikk om det nye programmet (den gang det fortsatt gikk under arbeidstittelen «Fakta på torsdag»).

PREMIERE I KVELD: Ole-Martin Ihle (t.v.) og Jon Hustad står bak det nye TV 2-programmet «Harde fakta». Elin Ørjaseter, kjent fra «Luksusfellen», er også programleder. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PREMIERE I KVELD: Ole-Martin Ihle (t.v.) og Jon Hustad står bak det nye TV 2-programmet «Harde fakta». Elin Ørjaseter, kjent fra «Luksusfellen», er også programleder. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media