Se fjorårets beste kortfilm her

Kortfilmfestivalen i Grimstad starter nå.

• Se norske kortfilmer på Filmarkivet.no

• Se flere kortfilmer gratis her

(Dagbladet.no): «Den er skamløs i sin anarkistiske attityde. Den sjonglerer med konvensjoner og virkemidler på en frydefull og uforutsigbar måte. Den har en musikalsk uberegnelighet, en ekspressiv livfullhet og en klin kokos regissør.»

Slik begrunnet fjorårets jury at de ga gullstolen til Charlotte Bloms ti minutter lange kortfilm «Kokos» under kortfilmfestivalen i Grimstad. Blom vant både gullstolen, norsk kritikerlags pris og publikumsprisen.

- Dialogen mellom de to kvinnene er nok hentet mye fra virkeligheten. Det er diskusjoner som jeg selv har vært med på, og historier som er fortalt av venninner, sier Blom til Dagbladet.no.

Egen kunstart

I dag starter den 30. utgaven av kortfilmfestivalen i Grimstad, og denne gangen er Blom selv med i juryen.

Kortfilmen oppfattes kanskje ofte som et format for de særere filmnerdene eller først og fremst for en bransje som er opptatt av å finne talenter fort.

Blom insisterer imidlertid på at den også er en selvstendig kunstart.

- I dette tilfellet hadde jeg først og fremst det jeg mente var en god historie, og som jeg gjerne ville fortelle. Og den passet klart best som kortfilm, sier hun til Dagbladet.no.

Regissøren jobber nå med et langfilmmanus sammen med Karianne Lund - en sort dramakomedie om en dysfunksjonell familie som drar på ferie i skjærgården.

- Det kan jo hende at kortfilmene mine har åpnet noen dører i bransjen, og at de har villet jobbe med meg nå ut fra hva jeg har gjort tidligere. Men jeg har likevel lyst til å lage flere kortfilmer seinere, sier Blom.

Fra kort til lang

At kortfilmer kan være en inngangsbillett til å få lage en langfilm, kan distributør Kjetil Omberg ved Euforia Film skrive under på.

Han har tidligere jobbet med prosjektet «Kill Buljo», som startet med at filmskaperne la ut kortfilmer/trailere på nett. Etter at klippene ble voldsomt populære, forstod man at det var grunnlag for en spillefilm.

Omberg er også co-produsent og distributør for den kommende horrorfilmen «Rovdyr». Debutantregissør Patrik Syversen fikk sjansen etter at Omberg hadde sett zombiekortfilmen «Utkant», som Syversen hadde laget.

- Vi hadde lest manuset til «Rovdyr» først, men da vi så «Utkant», og den unike stemningen Patrik hadde skapt, bestemte vi oss for å satse.

Omberg har også - i samarbeid med Dagbladet.no - lagt ut Margreth Olins novellefilm «Lullaby» på nett. Den fikk over 80 000 visninger på noen få dager.

- Filmen er for lang til å være forfilm, og derfor la vi den ut på Dagbladet.no en uke etter at den hadde gått på kino. Visningstallene viste nettets potensial for distribusjon av filmer av denne typen, sier Omberg.

Maner til forsiktighet

For mange amatørfilmskapere har blant annet YouTube vært en velsignelse for å få vist fram materialet sitt.

Men ikke alle i bransjen er like positive. Fagleder for kort- og dokumentarfilm ved Norsk Filminstitutt, Toril Simonsen, advarer for eksempel mot å bruke nettet for ukritisk hvis du vil være en profesjonell kortfilmskaper.

- Jeg er ikke udelt positiv til at alle skal slippe løs kortfilmene på nettet. Hvis du som filmskaper bruker mye penger og energi på å lage en kortfilm, hvorfor skal du da legge det gratis ut på nettet når du kan selge til tv-stasjoner eller andre som betaler for det?, spør hun.

Hun påpeker at det kan være ødeleggende for kortfilmens sjanser på festivaler eller ved prisutdelinger om filmen ligger ute på nettet.

- Det er en del mekanismer i bransjen som gjør at man skal være forsiktig. Selv om man kan få 100 000 seere ved å gjøre den tilgjengelig gratis, sier Simonsen.

PRISVINNENDE: Charlotte Blom vant også Amanda for beste kortfilm i 2004.
I GRIMSTAD: Cannes-vinneren Bobbie Peers.