Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam» i utlandet

Se første glimt fra italienske «Skam»

Dette er status for de utenlandske versjonene av NRK-suksessen.

SKAM ITALIA: Fredag slapp Timvision traileren til italienske «Skam». Første klipp fra serien kommer 23. mars. Video: Timvision Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter at norske «Skam» satte punktum i fjor vår, ble det kjent at en rekke land har kjøpt rettighetene til serien, og skal lage sine egne versjoner.

Frankrike var kjappest ute, og i februar slapp France 4 det første klippet med «gjengén alliance»: Manon, Imane, Daphné, Emma og Alexia.

Nå er også Italia klare med sin egen utgave av den norske TV-suksessen.

  • Se trailer i videovinduet øverst i saken!

«Skam Italia» er skapt av Timvision og Cross Productions. Første klipp slippes fredag 23. mars på seriens hjemmeside.

Regissør og manusforfatter Ludovico Bessegato forteller Dagbladet at karakterene Sana og Eva beholder sine opprinnelige navn i den italienske versjonen, mens Noora har blitt til Eleonora, Vilde er Silvia og Chris er Federica.

«SKAM»: «Skam» tok verden med storm, og en rekke land har planlagt å gjenskape serien. Slik er den franske traileren. Video: NTB Scanpix, France Télévisions Vis mer Vis mer

Spiller inn i sommer

I Nederland er rikskringkasteren NTR i full gang med å gjøre sin egen vri på «Skam».

Pressekontakt Karlijn Vos i NTR opplyser at de er midt i casting-prosessen, samtidig som de skriver manus til serien.

- Vi kommer til å spille inn serien i sommer. Publiseringen starter i høst, men jeg kan ikke avsløre den eksakte datoen, sier Vos til Dagbladet.

I Spania er det Movistar+ som tar «Skam»-ansvar. Pressekontakt Eva Soto Gómez forteller at prosessen ikke er kommet så langt.

- Prosjektet er fortsatt på preproduksjon-stadiet, og castingen er ikke i gang ennå, sier Gómez, som anslår at serien vil komme i løpet av andre halvdel av 2018.

PÅ SKJERMEN: Slik ser den franske «Skam»-gjengen ut. Serien hadde premiere i Frankrike i februar. Foto: France 4
PÅ SKJERMEN: Slik ser den franske «Skam»-gjengen ut. Serien hadde premiere i Frankrike i februar. Foto: France 4 Vis mer

Italia på vei

Tyskland er rett rundt hjørnet med sin egen «Skam», eller «Druck», som serien er døpt av den tyske kanalen ZDF/funk.

Første sesong handler om 16 år gamle Hanna, Tysklands svar på Eva.

Funks hjemmeside står det at serien kommer til å bli publisert på Youtube, i tillegg til at man også kan følge karakterene på sosiale plattformer som Instagram, Snapchat og Whatsapp.

GJENGEN ALLIANSE: Slik er den tyske «Skam»-gjengen, (fra venstre) Sam, Hanna, Kiki, Mia and Amira Thalia. Serien har fått navnet «Druck» i Tyskland. Foto: Funk
GJENGEN ALLIANSE: Slik er den tyske «Skam»-gjengen, (fra venstre) Sam, Hanna, Kiki, Mia and Amira Thalia. Serien har fått navnet «Druck» i Tyskland. Foto: Funk Vis mer

I USA er det «Skam»-skaper Julie Andem selv som regisserer «Shame», som produseres i samarbeid med Simon Fullers produksjonsselskap XIX Entertainment.

I høst ble det kjent at den amerikanske versjonen skal sendes på Facebook.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Julie Andem og XIX Entertainment, for å få informasjon om når «Shame» slippes, uten å lykkes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!