Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se, han snakker!

SÅ SKJEDDE DET: Peter ut av rekka går. Og mediene kan glede seg. Nå er det nemlig én forfatter mindre i de tauses selskap, det gode selskap hvor J.D. Salinger og Thomas Pynchon kanskje er de mest prominente medlemmer. Det skjedde forrige søndag på den danske kulturkanalen DR2. Peter Høeg brøt ti års rungende taushet for å la seg intervjue i forbindelse med sin nye bok, romanen «Den stille pige».

FORHÅNDSLANSERINGEN lovet sensasjon. Blant annet ville Høeg avsløre at han hadde vurdert å slutte og skrive, og han skulle «lange ut mot den åndelige fattigdom i Danmark». Endelig skulle han altså fortelle om hvordan ondsinnede kritikere hadde ødelagt en sensitiv kunstnersjel, etter den til dels harde medfart De måske egnede og Kvinnen og apen ble utsatt for. Det vil være feil å si at Høeg innfridde.I stedet fikk danske TV-seere se en sympatisk og høyst avbalansert Høeg. Som kunne fortelle at han én gang i løpet av de ti år som har gått siden utgivelsen av hans forrige roman, bestemte seg for at han ville prøve en skrivestopp. Men at han sprakk etter et halvt år. Og som avkreftet at kritikken hadde hatt betydning for den nye boka: «Jeg er formodentlig bare langsom». Forfattere burde for øvrig ikke svare sine kritikere, mente Høeg: «Man er inhabil.»

SKAL VI TRO HØEGS selvframstilling, har kritikere mindre makt enn enkelte forfattere, og kritikere, vil ha det til. Dertil har Høeg høyere makter på sin side. Høeg har nemlig ikke bare vært omgitt av mystikk, han har også fylt sin tid med den. Mesteparten av intervjuet på DR2 handlet om hans religiøsitet, om hans tålmodige spirituelle trening.Den 19. mai er «Den stille pige» i salg. Høeg-fans kan glede seg til en åndelig røverroman satt i København, med en klovn som hovedperson. Klovnen Kasper Krone er ikke bare en alliterativ munnfull, han er også en mann med ekstremt god hørsel. Så får kulturjournalistene nyte Høegs nærvær så lenge det varer, sånn omtrent til lanseringen av «Den stille pige» er over. Deretter er Høeg tilbake i et kontemplativt liv som neppe finner næring i tabloide oppslag om forfatterens privatliv. Høeg mener at taushet er gull; så får andre tale til den store sølvmedaljen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling