Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Maniac»

Se Hollywoods vri på TV 2-serien: - Bør neppe ses alene

Netflix-versjonen av TV 2-serien «Maniac» har premiere 21. september.

THRILLER: «Superbad»-stjernene Jonah Hill og Emma Stone tar over for Espen PA Lervaag og Ingeborg Raustøl i Netflix-versjonen av norske «Maniac». Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april ble det klart at den norske serien «Maniac» blir Netflix-serie, med «True Detective»-regissør Cary Fukunaga bak spakene og «Superbad»-stjernene Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollene.

Komiker Espen Lervaag skrev den opprinnelige serien sammen med Håkon Bast Mossige, og begge hadde roller i den norske versjonen, som gikk på TV 2 høsten 2015. Kanalen endret sendetida flere ganger, og seertallet endte på stusslige 80.000 per episode.

Serien fikk heller ikke gode kritikker, med en treer på terningen i Filmpolitiet og regelrett slakt i NATT & DAG.

Det hindret derimot ikke Netflix fra å produsere sin egen versjon av dramakomedien.

I går offentliggjorde Netflix en trailer for serien, samt en detaljert programbeskrivelse. Premieredatoen er satt til 21. september.

Traileren viser Jonah Hill og Emma Stone sittende overfor hverandre ved et bord, tilsynelatende oppslukt i en intens stirrekonkurranse. I bakgrunnen hører vi stemmen til Justin Theroux, som også er en del av den stjernespekkede rollebesetningen.

- Sinnssyk

Scfi-fi-bloggen io9 kaller traileren «forstyrrende», og skriver at serien virker som en «surrealistisk thriller».

- Det er ikke mye, men det er nok til å pirre interessen vår, står det videre om den korte traileren.

Refinery29 kaller traileren «sinnssyk - og sinnssykt tvetydig» under overskriften «Jeg vet mindre om Netflix' «Maniac» etter å ha sett traileren enn jeg gjorde før».

- Kjenner vi «True Detective»-regissør Cary Fukunaga rett, blir nok serien mørkere enn en panter i et strømbrudd, står det videre i saken.

- Dette er neppe en serie man bør se alene.

«Maniac utspiller seg i en verden som likner på vår egen, i ei tid ikke ulik den vi lever i», står i den offisielle beskrivelsen til Netflix.

«To fremmede, Annie Landsberg (Emma Stone) og Owen Milgrim (Jonah Hill), trekkes av ulike grunner mot en mystisk medisinstudie. Annie er misfornøyd og uten retning i livet, og fikserer på det ødelagte forholdet til moren og søsteren. Owen har slitt hele livet med en ubekreftet schizofrenidiagnose.»

Løfter om en radikalt ny behandling - en serie tabletter som ifølge oppfinneren kan kurere alle sjelelige lidelser, fra hjertesorg til psykisk sykdom - trekker de to inn i en tredagers studie, fortsetter beskrivelsen. Det bedyres at de ikke vil oppleve uforutsette bivirkninger, og at alle problemene deres for alltid vil bli løst.

Slik går det imidlertid ikke, skal vi tro Netflix.

- Premisset får tankene til å gå til filmen «Evig solskinn i et plettfritt sinn», men med en slags psykedelisk 80-tallsstil. Kanskje tar den også litt inspirasjon fra skrekkfilmen «Cure for Wellness», bare for sikkerhets skyld, skriver Slashfilm.com.

- Likevel føles det fullstendig unikt, og veldig spennende, skriver filmbloggen videre.

- Rom for forbedring

Netflix kaller serien en mørk komedie.

- Ut ifra beskrivelsen og traileren er det imidlertid vanskelig å se for seg hvor humoren kommer inn, skriver Refinery29.

Den opprinnelige serien, som gikk på TV 2 i 2015 og 2016, handler om Espen, som tilsynelatende opplever nye halsbrekkende eventyr hver eneste dag. Alt skjer imidlertid inni hans eget hode - i realiteten befinner han seg på lukket avdeling på et psykiatrisk sykehus.

Episodene hopper mellom sykehuset og pasientens innbilte eventyr, skriver Steve Greene i IndieWire.

- Espen raser gjennom den ene verdenen etter den andre, med fiktive utgaver av seg selv og sykehusstaben i hovedrollene. I hver episode må han utføre en oppgave i et fantasiunivers bare han selv kan se. På sykehuset ser legene og sykepleierne Espen som «rir» på vaskekoster, «skyter» med hårtørkere eller mimer endeløse kampscener.

Rykter om serien har versert på nettet lenge.

- Skillelinja mellom film- og TV-skuespillere har vært utvannet en stund nå, men det er likevel overraskende å se to så store navn i en Netflix-produksjon, skrev Rolling Stone i januar.

Såkalte «remakes» blir sjeldent lagd bare fordi man tror en ny versjon kan bli bedre enn originalen, mener Greene. Han tror imidlertid Netflix-versjonen av «Maniac» kan bli unntaket som bekrefter regelen.

- Det er rom for forbedringer etter den norske originalserien, skriver han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!