SELVLAGET: Sverre Nøkling er i Oslo i for å promotere dokumentaren «Snøhulemannen», men bor ikke på luksushotell for det. I stedet har han bygget sitt eget hotell i marka utenfor Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELVLAGET: Sverre Nøkling er i Oslo i for å promotere dokumentaren «Snøhulemannen», men bor ikke på luksushotell for det. I stedet har han bygget sitt eget hotell i marka utenfor Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Se hulemannens Oslo-hotell

Sverre Nøkling (59) lader opp til filmpremieren om eget liv i selvbygget hotell i Oslomarka.

||| (Dagbladet): I over 30 år har Sverre Nøkling (59) bodd i snø- og steinhuler i den norske fjellheimen. Fredag vises det spesielle livet rogalendingen har valgt for første gang på norske kinoer, når filmen «Snøhulemannen» har premiere.

I forbindelse med premieren har han tatt veien ned fra fjellet og for å vie storbyen en visitt. Men det var ikke snakk om å ta inn på luksushotell for huleboeren.

Dagbladet ble derfor med Nøkling til sitt selvbygde «hotell» ved et populært utfartssted i marka utenfor hovedstaden. Selv om boligen ligger helt inntil det populære friluftsområdet, er den godt skjult for folk.

- Denne hulen har jeg brukt to dager på å lage, og jeg er vel ikke ferdig ennå. Du kan si jeg har vært litt lat, sier Nøkling med glimt i øyet.

Nøkling, som har vært i Oslo siden lørdag, forteller at han har flere overnattingssteder i området rundt byen.

Tre truser utenpåDet er regissør Fridtjof Kjæreng som har laget dokumentaren om snøhulemannen. Det har tatt godt over ti år, og det er over 15 år siden de to møtte hverandre for første gang. På fjellet, så klart.

BYLIV: Sverre Nøkling bor i huler i Jotunheimen og på Haukelifjellet, men sier han ikke har noe i mot en tur i byen.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BYLIV: Sverre Nøkling bor i huler i Jotunheimen og på Haukelifjellet, men sier han ikke har noe i mot en tur i byen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det er en episode Kjæreng husker godt.

- Sverre kom gående mot meg i klær som ikke akkurat var typisk nye fjellklær. Og så hadde han tre truser utenpå buksa, sier regissøren.

- Jeg tenkte «hvis han fryser på ballene, så er det vel det samme om han har trusa utenpå eller ikke». Så ble jeg nysgjerrig på ham og hva slags andre tanker han kunne ha, sier Kjæreng.

Jakter på søppelNøkling tilbringer mesteparten av tida si i ensomhet på fjellet, og trosser sprutende regn og bitende kulde. Han forteller at han er for glad i dyr til å ta livet av dem, og jakter i stedet på mat som kastes ved kjøpesentrene på grunn av datostempling.

- Jaktinnstinktet ligger latent i meg, men du kan si jeg har funnet min nisje, sier Nøkling.

Han snakker engasjert og fort, og har alltid en spøk på lur. Ofte er den selvironisk.

- Hva savner du ved å bo aleine på fjellet?

GODE VENNER: Regissør Fridtjof Kjæreng har laget filmen om Nøkling. De møttes første gang for over 15 år siden, og er blitt gode venner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GODE VENNER: Regissør Fridtjof Kjæreng har laget filmen om Nøkling. De møttes første gang for over 15 år siden, og er blitt gode venner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Etter en tid savner jeg sivilisasjonen, men da pendler jeg ned til bygda. Jeg er glad i å ta badstu om vinteren, og hvis det er for lite sol ute tar jeg solarium, sier Nøkling.

Norsk firkanttenkningDa moren døde, testamenterte hun leiligheten til Sverre, under forutsetning av at han ikke selger den videre. Men foreløpig har han ingen planer om å konvertere til sivilisasjonen.

Nøkling forteller at han ikke liker det han kaller norsk firkanttenkning, svinesundturer eller flatfylla.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg røyka en del tjall (hasj, red. anm.) og sigaretter tidligere, men det har jeg slutte helt med nå, sier han.

Da er fjellets stillhet bedre - hvis ikke radioen han har funnet står på.

- P3 er favorittkanalen min, jeg er veldig ungdommelig i hodet. Du kan si jeg er en som nekter å bli voksen, sier Nøkling.