Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se hun snakker!

I løpet av de siste ti årene har jeg verken spilt, sunget eller lyttet til musikk. Jeg brydde meg ikke en gang om å skaffe meg et skikkelig stereoanlegg. Stillheten har vært nødvendig. Agneta Fältskog (49) snakker for første gang på et tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er kalt 90-tallets Greta Garbo, Agneta Fältskog for at hun vendte underholdningsbransjen ryggen og valgte å leve i absolutt ensomhet med sine barn i huset på Ekerø utenfor Stockholm. Kun ved få tilfeller har hun vist seg offentlig etter at hun ga ut sin siste soloplate «Stand alone» i 1987. Alle forsøk på å få istand intervjuer har blitt møtt med beskjed om at hun vil være i fred, skriver Expressen i dag.

Snakker ut

I en ny dokumentar snakker hun ut om Abba-hysteriet, den opprivende skilsmissen fra Bjørn Ulvaeus og forklarer hvorfor hun rømte fra rampelyset.

Den svensk-britiske tv-dokumentaren lages i forbindelse med 25-års jubileet for Abbas seier i Melodi Grand Prix med «Waterloo» i 1974.

Når hun bryter stillheten gjør hun det gjennom å snakke om - stillheten. Den nødvendige stillheten etter en hysterisk periode. I ti år har hun verken sunget eller lyttet til musikk.

- Det er her mine spaserturer har vært så viktige. Det har kanskje vært en måte å fordøye alt på. En slags rekonvalesens, sier Agnetha Fältskog. Nå har hun funnet tilbake til musikken.

Viser ikke ansiktet

Å være med i en tv-dokumentar innebærer vanligvis å vise ansiktet på tv. Ikke for Agnetha. Filmskaperne har godtatt at den tidligere pop-stjerna kun skal høres ikke sees. Fältskog skal ha nektet å la seg intervjue med kameraet på.

Leser fra manus

Det er en merkelig opplevelse skriver Expressen. Noen ganger virker det som om Fältskog leser fra et manus, som om spørsmålene er skriftlige og svarene også er det. Men det hun forteller er interessant. Om det slitsomme turné-livet sier hun:

- Det var fryktelig iblant. Det var feber, det var hysterisk, det var svette, besatte folkemengder. Jeg følte det som om de skulle ta tak i meg og aldri slippe meg.

Eks-mannen Bjørn Ulvaeus innrømmer:

- Jeg visste faktisk ikke at det var så skremmende for henne.

Smertefull skilsmisse

Påstandene om en såkalt «lykkelig skilsmisse» blir kraftig avvist.

- Vi vet alle at det ikke fins noe som heter en «lykkelig skilsmisse», særlig når det er barn i bildet. Dessuten skjedde alt i medienes skarpe søkelys, forklarer hun for første gang - til media.

Selv om dokumentaren ikke viser en snakkende Fältskog, har teamet fått filme henne gående ved Drottnigholm slott i Stockholm.

Dokumentaren «Sannheten om Abba» vises på Sveriges Television 2, onsdag 26. mai klokka 21.00.

Gyllene tider: De har akkurat vunnet Melodi Grand Prix - men alt var ikke like glamorøst forteller Agnetha Fältskog 25 år etter.