Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se hva som skjedde med boksalget etter at tungtvann-serien kom på tv

Interessen rundt «Kampen om tungtvannet» smitter over på litteraturen.

DOBLET SALGET: Denne grafen, utarbeidet av Bokhandlerforeningen, viser salgsutvikling for 24 bokutgivelser relatert til tungtvannsaksjonen, inkludert pocketutgaver og lydbøker. Bokhandlerforeningen oppgir ikke konkrete salgstall, men grafen viser tydelig at etterspørselen er doblet siden førjulssalget.
DOBLET SALGET: Denne grafen, utarbeidet av Bokhandlerforeningen, viser salgsutvikling for 24 bokutgivelser relatert til tungtvannsaksjonen, inkludert pocketutgaver og lydbøker. Bokhandlerforeningen oppgir ikke konkrete salgstall, men grafen viser tydelig at etterspørselen er doblet siden førjulssalget. Vis mer

(Dagbladet): Historien om tungtvannsaksjonen ved Rjukan under andre verdenskrig fenger publikum, både på TV og i bokform. For tiden sender NRK serien «Kampen om tungtvannet», og seertallene har fortsatt å stige for hver episode. Søndag ble det satt nok en rekord da 1 319 000 TV-seere satt benket foran skjermen.

Hele 1 259 000 tv-seere fikk med seg serieåpningen. Det er den beste åpningen av en dramaserie på NRK noensinne.

Stor interesse for bøkene Interessen har også har spredd seg til litteraturen.

En graf Bokhandlerforeningen har utarbeidet for Dagbladet viser at salget av bøker relatert til Tungtvannsaksjonen er doblet siden før jul - til tross for at førjulstida normalt er den travleste tida i bokhandlene.

- Bokhandlerne opplever ofte stor etterspørsel når historiske hendelser aktualiseres gjennom filmer og serier. Vi blir veldig engasjerte og vil vite mer. Vi har sett flere ganger at serier og filmer gir bøker en ny aktualitet, sier Elin Øy, rådgiver i Bokhandlerforeningen til Dagbladet.

Grafen viser den samlede salgsutviklingen for 24 bøker relatert til tungtvannsaksjonen. Den mest solgte boka i uke tre var pocketutgaven av Asgeir Uelands «Tungtvannsaksjonen». Den kom ut i 2013 og har ifølge Gyldendal et opplag på 15 000 eksemplarer i innbundet utgave, og 6 000 i pocket.

Frontet godt Flere bokhandlere Dagbladet har vært i kontakt med, bekrefter at interessen rundt bøker om tungtvannsaksjonen har økt.

- Ja, folk er nysgjerrige. Det er flere titler som er aktuelle, og mange har hatt spørsmål om hendelsen og ønsket å lese mer om den. Det tror jeg har sammenheng med at TV-serien er så populær, sier bokhandler Sylvia Gjervik på Norli Galleriet i Bergen.

Hun legger til at en del også bruker bøkene i skolesammenheng, for å sammenligne bok og serie. I tillegg har også forlagene ifølge Gjervik frontet bøkene godt.

Et ansikt til menneskene Ansvarlig for historieavdelingen på Norli i Universitetsgata i Oslo, Inge Pommerel, forteller at bøker om tungtvannsaksjonen har fått en betydelig større interesse den siste tiden.

- Gjennom TV-serien har folk fått et ansikt til disse menneskene som deltok i aksjonen. Det er riktignok gale ansikter til ekte navn, men da får man også et helt annet forhold til historien. Man kommer nærmere karakterene, og interessen blir større for å finne ut mer om det som skjedde, sier Pommerel til Dagbladet. 

- Vil gå i dybden Hos Tanum Karl Johan er det størst etterspørsel etter Olav Njølstads «Professor Tronstads krig», som nettopp kom ut i pocketutgave. Men også flere tungtvannsbøker selger godt for tida.

- Vi har økt etterspørsel etter flere titler. Spesielt «Professor Tronstads krig», den selger betraktelig bedre nå, forteller butikkleder Borghild Nelson.

SLEGER BØKER: NRK-serien «Kampen om tungtvannet» har skapt økt interesse rundt bøker om tungtvannsaksjonen. Foto: NRK
SLEGER BØKER: NRK-serien «Kampen om tungtvannet» har skapt økt interesse rundt bøker om tungtvannsaksjonen. Foto: NRK Vis mer

De har ikke hatt noen spesielle kampanjer i butikken knyttet til tv-serien, men Tanum.no har gitt «Tungtvannsaksjonen» en egen fane nesten øverst på siden, med pekere til flere relaterte bøker.

- Hvor vanlig er det at TV-serier og filmer «booster» salgstallet på bøker?

- Det ligger nesten i spørsmålet. Men det er selvfølgelig slik at historiske hendelser, personer og lignende som også er i bokform skaper interesse. Folk ønsker å få mer kunnskap, og gå i dybden. Så det er klart at slike serier gir en fin anledning til det å sette fokus på viktige, historiske hendelser også i bokform, sier administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, Trine Stensen. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media