Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se hva som skjer når verdens verste fotballag får internasjonal topptrener

Thomas Rongen versus lilleputtnasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Hei, godt nytt for deg som er desperat elendig i fotball (selv om du skulle ønske noe annet) og glad i dokumentarfilm!

Lilleputtnasjonen Amerikansk Samoa satte en tvilsom rekord i 2001 da de tapte 31-0 i en VM-kvalifiseringskamp mot Australia. Stakkars spillere.

Og enda mer synd på dem ble det ti år seinere, da det samoanske fotballforbundet ansatte den temperamentsfulle nederlandske treneren Thomas Rongen for å få skikk på laget.

Skjønt, skikk på laget...

Men skulle det i det minste være mulig å få dem til å vinne en fotballkamp?

Nå er Rongens år som trener for Amerikansk Samoa blitt gjenstand for en dokumentarfilm, kalt «Next Goal Wins», som nå har fått en fersk trailer.

Regissørene Mike Brett og Steve Jamison har selv finansiert filmen, som de håper å få ut i flest mulig land før sommerens fotball-VM.

De forteller at de slett ikke var alene i ønsket om å lage dokumentarfilm om Amerikansk Samoa:

- Men andre hadde kanskje ønske om å gjøre litt narr av dem. Vi ønsket å feire det faktum at de ønsket å fortsette å spille, sier Steve Jamison til Screen.

Det er mange karakterer på laget til Amerikansk Samoa — blant annet transpersonen Jaiyah «Johnny» Saelua som spiller i forsvar.

Samtidig kommer filmen også nært på Rongen, som tok jobben med Amerikansk Samoa nettopp for å komme litt bort fra en familietragedie (han er i dag akademidirektør i Toronto FC).

Hvordan det går til slutt? Vel, til tross for Amerikansk Samoa aldri kom til VM tror jeg vi kan regne med en slags happy ending.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!