Se hva som skjer\'a

Vold og hasj er normalt. Mange innvandrergutter har homofobi. Og mange venner er status. I mai har Dagbladet intervjuet 254 byungdommer mellom 16-19 år.

-  Det kommer an på hvem du henger med og hva du velger. Men noen ganger kan du bare si «hei» til ei fin dame og så blir du grisebanka av ti stykker, sier Tim Aleksander Sarr (17).

-  Jeg er fra Grønland og har opplevd mye. Noen dager etter Dagbladet intervjuet meg, hørte jeg skudd to hus unna, sier Assad Arif (19).

254 ungdommer har Dagbladet intervjuet på dagbladet.no i mai. 200 fra Oslo. 25 unge har vært i avisa.

Noen av dem har fått ros og tilbud om nakenfotografering, andre rasistiske brev.

254 intervjuer er ikke forskning akkurat, men vi fant noen tendenser:

VOLD ER HVERDAG: 80- 90 prosent av alle vi snakket med sier de kjenner unge som er blitt utsatt for vold. De forteller om slåssing på byen og privatfester. Det er oppgjør mellom ulike gjenger eller personer. Jenter forteller om familievold. Flere om mobilran, knivstikking eller trusler. Mange mener vold er noe man bare må regne med. To 16-åringer fra Oslo vest sier at de ikke liker å dra til sentrum fordi de er redde for å bli ranet eller banka opp.

-  Har du ikke fått juling, har du ikke fått baller. Det er sikkert mulig å holde seg unna vold i Oslo, men du kan ikke regne med det, sier Assad.

VENNER ER STATUS: Gutter, og ikke bare innvandrergutter, håndhilser. Mange oppgir å ha veldig mange venner, noen 30-40. De klager over at de ikke får tid til alle vennene. Både på østkanten og vestkanten i Oslo er det status å ha har stor, kul bekjentskapskrets.

-  Mange venner viser jo at man er sosial og har bra personlighet. Og du kan ikke yppe med en som har mange venner, sier Karoline Oftedal (16).

-  Mange venner gjør at du føler deg trygg. Og du vet hvem som er ekte venner, sier Tale Stoa (16).

BYVANKERE: Basket på Grünerløkka, is på Aker Brygge og å møte venner i Frognerparken eller på Café Condio på Majorstua. De behersker byen. Det virker som det er status å ha venner også fra motsatt side av byen. Noen få beveger seg aldri østover - eller vestover.

HOMOFOBI: Dagbladet har stilt spørsmålet: «Hvis bestevennen din forteller at han/hun er homofil, hva sier du da?»

Jentene har svart «kult, jeg støtter deg» . En del gutter med familiebakgrunn fra Asia eller arabiske land, svarer: «Han er ikke lenger min venn» . Noen mener at homofile er syke som må bli friske. Noen vil slå.

STYLIST: Mange vil bli journalist eller stylist. Eller rik hiphop-superstjerne. Men flere vil også bli barnevern- eller ungdomsarbeider.

REISEFEBER: Det siste året har mange vært i tre-fire land. I Syden på ferie eller på besøk hos familie som bor i andre land.

DOP: Når Dagbladet spør om dop, kommer det fram at mange ikke regner hasj som dop. Hasj er definitivt vanlig i mange ungdomsmiljøer i Oslo. Kokain er statusdop.

SEXDEBUT: «Når er det vanlig å debutere seksuelt for ungdommer du kjenner?» , har Dagbladet spurt. Tre svar er vanlig: Tidlig: 13-14. Men flest sier: 16 år. Og noen: Fra 14 til 20.

LOST-FANS: Nesten ingen har et favorittprogram på NRK (men noen digger «Typisk norsk»). Alle ser på «Lost» på TVNorge. Få leser Dagbladet på papir, men mange leser både VG og Dagbladet på nett.

MAMMA MIA: Mamma er ungdommens største helt, foran supermann, pappa og 50Cent.

MOBIL: Dagbladet møtte ingen ungdommer uten mobil. Men vi har hørt om én.

<!--BTEK0--> GJENGEN: Dagbladet samlet noen av ungdommene som er intervjuet i «Hva skjer\'a». Foran fra venstre: Karoline Oftedal (16), Dilenia Maria Iversen Vicioso (18), Assad Arif (19), Rim Ghebremariam (18) og Anfal Al-Nasrallah (17). Bak fra venstre: Kristine Herbrandsen (19), Rune Aas Strandvik (17), Tale Stoa (16), Tone Hedvig Berg (16), Tim Alexander Sarr (17), Susanne Lunde (16), Fuad (17) og Phillip Weisser.