Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se hvilken amerikansk president Anne Holt er besatt av

Dagbladet fikk den første titten innenfor forfatterens splitter nye skrivestue.

Les anmeldelse av «Skyggedød» her.

(Dagbladet:) - De aller fleste forfattere har et veldig privat forhold til skriveplassen sin. Jeg har et stort kontor oppe i huset hvor du nesten kan se til Danmark, der får verken kona mi eller datteren min gå inn. Jeg kan ikke ha noen andre der.

Når Dagbladet kommer på besøk, setter hun derimot døren på vidt gap til sin to dager gamle skrivestue ute i hagen.

- Jeg følte det var på tide å skaffe meg et sted å sitte i fred, jeg vil jo at datteren min skal kunne ha med venner hjem uten at jeg lar meg forstyrre, sier Holt.

Den egentlige grunnen er nok en litt annen:

- Her kan jeg snike meg unna og se på TV-serier. Etter at jeg fikk skrivestua kan jeg endelig se den siste sesongen av «24», den har blitt bannlyst oppe i huset!

Vold bak høye gjerder Holts nye bok «Skyggedød» er skrevet med en agenda. Å rette søkelys mot et problem med store mørketall og få domsfellelser: vold mot barn. Boka handler om det mistenkelige dødsfallet til 8 år gamle Sander Mohr, som er grobunnen for spekulasjonene om barnemishandling fra foreldrenes side. Sander dør i et hus ikke ulikt hennes egen villa på Grefsen, rett inntil den nye skrivestua. Det er ikke helt tilfeldig.

LUFTIG: Anne Holt gjennom vinduet på sin nye skrivestue. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LUFTIG: Anne Holt gjennom vinduet på sin nye skrivestue. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Min erfaring som barnevernsadvokat tilsier at tilfeller av omsorgssvikt er ganske jevnt fordelt mellom øst og vest i Oslo. Vestkanttilfellene har riktignok kanskje en annen form, og det kan hende tilfeller i ressurssvake hjem lettere kommer i medias søkelys, sier Holt.

- Det er som en av karakterene mine sier i boka: «Det er lettere å kikke inn i en campingvogn enn en villa med gjerder og busker foran.»

Bland deg! Hun synes vi står overfor et reellt dilemma i barnemishandlingssaker: Hvordan kan vi se de som lider - være gode nabokjerringer, for å bruke et begrep Anne Holt mener statsminister Gro fikk fra henne - uten at samfunnet vårt blir mistenksomt?

-  Tilfeller som Christoffer-saken viser i alle fall hva som skjer når vi alle nekter å tro på det som foregår. Vi bør heller blande oss en gang for mye, det er lov å si unnskyld.