Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se Kathrine Aspaas' høye skrik for å redde de myke verdiene

Den tidligere Aftenposten-kommentatoren etterlyser en rosa samfunnsdebatt, og har skrevet både bok og pønksanger som hyller alt rosa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har gått fra å være blå, lukket og suveren, til rosa, åpen og klein. Det har vært et sårbarhetsprosjekt, sier Kathrine Aspaas.  

Den tidligere økonomikommentatoren i Aftenposten har fått en del oppmerksomhet etter at hun sa opp fast journalistjobb og bega seg ut på nye prosjekter.

I hennes bok «Raushetens tid» oppfordrer hun folk til å være snillere mot hverandre, mens bokkritikerne svarte med å være rause med både ros og ris.

Torsdag gir hun ut ei ny bok. Denne gangen med tittelen «Rosa er den nye pønken».

-  Rosa er et symbol på det som er feminint, mykt åpent og omsorgsfullt. Jeg ble nysgjerrig på dette fordi jeg selv var topptrent på det motsatte. I både økonomien og journalistikken er det hard konkurranse og harde fakta som er viktig. Men vi trenger mer av det feminine, lette og åpne. Folk er for redde for disse verdiene, fordi de tror de ikke vil bli tatt på alvor om de er åpne, sier hun.

- Rosa er en forbudt farge som mange tar avstand fra.

Lett blir sett som tåpelig I den nye boka skriver Aspaas at samfunnet hyller skepsis som seriøst, mens alt som er lett blir sett som tåpelig og fjollete. Nå vil hun vil bokstavelig talt slå et slag for det lette, morsomme - det hun kaller rosa verdier. Forfatteren setter seg ned ved pianoet, hamrer løs og skriker ut sitt budskap, mens tonene ljomer i veggene.

- Jeg vil være rampete på vegne av de myke verdiene, roper hun.

-  Vi må tømme det feminine for assosiasjoner som svak, sutrete og usynlig, og fylle det med smidig, åpen, sterk og lydhør. Det maskuline må tømmes for suveren, rasjonell og voldsom, og fylles med sterk, omsorgsfull og modig. Vi trenger en kjønnsmoden samtale!

Rosa politikk Aspaas hevder at de rosa verdiene er på vei inn i samfunnet, enten vi vil det eller ei. I sosiale medier sender vi hverandre smileys og heier på andre. Hun mener å velge det lette og fleksible snart blir sett som modig.

VAR SERIØST: Kathrine Aspaas var tidligere en av Aftenpostens faste kommentatorer på økonomi. Hun sier selv at hun var seriøs og arrogant før hun oppdaget de rosa verdiene. Foto: Scanpix
VAR SERIØST: Kathrine Aspaas var tidligere en av Aftenpostens faste kommentatorer på økonomi. Hun sier selv at hun var seriøs og arrogant før hun oppdaget de rosa verdiene. Foto: Scanpix Vis mer

-  Rosa kompetanse er empati og evnen til å se at alle vi møter er mennesker. Tidligere har dette blitt kritisert som føleri, men å kjenne sine egne følelser, og å styrke det relasjonelle, er selve gullet i det nye næringslivet, mener hun.

Hennes nye bok er delt opp i sju ulike temakapitler, og hun har laget en pønk låt til dem alle. Nå etterlyser siviløkonomen rosa verdier i politikken, økonomien, journalistikken og samfunnsdebatten.

-  Rosa blir fortsatt sett som klein, og gir sjelden prestisje. Jeg finner meg ikke i det lenger. Da blir jeg pønker, sier hun og fortsetter sin rosa utblåsning.

- Noen ganger er det nødvendig å rope høyt. Og jeg skal være høylytt i heiinga på dem som gjør noe bra.  Jeg vil vise at det er mulig å ha en lekker kjole og en stor hjerne. Man kan være feminin og smart.

Forventer reaksjoner Aspaas mener at det å heie fram andre er den nye viktige kompetansen i samfunnet, men forstår at ikke alle kommer til å heie på hennes prosjekt.

- Jeg bryr meg selvfølgelig om folk ikke liker mitt prosjekt, men tenker jeg at det er fordi jeg er klar og tydelig. Om noen protesterer, betyr det bare at det jeg sier er farlig og verdt å reagere mot. Det er en verdi i det òg.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!